Banja Luka: Skuplje cigarete u BiH, raste crno tržište (VIDEO)

January 2, 2021, 5:43 pm

Nova godina donosi i nove cijene cigareta koje će biti skuplje za deset do 20 pfeninga po paklici, zavisno od poslovne politike proizvođača i distributera. Iz Uprave za indirektno oporezivanje ističu da već treću godinu akcize na duvan i duvanske prerađevine ostaju na istom nivou, što je između ostalog i jedan od razloga za pad prihoda po tom osnovu. Istovremeno raste crno tržište.

UIO BiH je po osnovu akciza na duvan za 11 mjeseci prošle godine prikupila 671,6 miliona KM što je za 136 miliona KM manje u odnosu na isti period 2019. godine. Ovo je značajan pad prihoda po tom osnovu ako se uzme u obzir da su prethodnih godina prihodi iznosili i preko 800 miliona KM.

Cilj dugogodišnjeg povećanja akciza bio je smanjiti broj pušača ali takva politika je više uticala na procvat crnog tržišta. BiH u regionu ima najveći udio ilegalnog tržišta u ukupnom tržištu duvanskih proizvoda koji se kreće i do 60 odsto.To samo potvrđuje da treba mijenjati akciznu politiku koja je samo proizvela kontraefekte, smatraju ekonomisti, koji ističu da naši građani plaćaju najskuplje cigarete u odnosu na standard u cijeloj Evropi.

A upravo veliko opterećenje je razlog cvjetanja crnog tržišta koje se nastoji suzbiti u šta su pored UIO uključeni i nadležni inspekcijski organi. Iz Inspektorata RS kažu da u dijelu svoje nadležnosti tržišni i poljoprivredni inspektori kontolišu primjenu zakona o trgovini i zakona o duvanu koji propisuju.

Osim kontrola i sankcija rješenje ekonomisti vide i u smanjenju akciza. Potpuno je kažu nenormalno da je maloprodajna cijena čak 15 puta veća nego proizvodna.
BiH ima najveći udio poreza u maloprodajnoj cijeni cigareta u Evropi. Tako za kutiju cigareta od pet KM obaveze prema državi iznose čak 4,47KM. Usklađivanje oporezovanja akcizom duvana i duvanskih prerađevina sa legislativom Evrospke unije započeto je 2009. godine.

(TV K3 – Foto: Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *