Banja Luka: Vlada RS tvrdi da je budžet stabilan, obaveze se redovno izmiruju (VIDEO)

September 10, 2020, 7:04 pm

Budžet Republike Srpske je stabilan, sve obaveze iz budžeta redovno se izmiruju i tako će ostati do kraja godine, izjavila je ministar finansija, Zora Vidović. Ona je nakon sjednice Vlade navela da su budžetski prihodi za prvih šest mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 1,953 milijardi KM, što je za osam odsto više od prihoda planiranih rebalansom.

Prihodi u budžetu Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine iznosili su milijardu i 953 miliona KM i veći su za osam odsto od prihoda planiranih rebalansom, dok su rashodi iznosili milijardu i 713 miliona KM, a ostvareni su u iznosu od 95 odsto u odnosu na rebalans za 2020. godinu, rekla je ministar finasija Zora Vidović. Ona je naglasila da je budžet stabilan i da s eobaveze izmiruju na vrijeme.
Istakla je da je u navedenom periodu zaduženje bilo 609 miliona KM, s tim da je već vraćeno 100 miliona KM.

Vidovićeva je naglasila da će u drugoj polovini ove godine rasti indirektni porezi, jer će biti naplaćena poravnanja u iznosu većem od 50 miliona KM, kao i da Srpska ima značajan koeficijent za raspodjelu sredstva od ovih poreza i iznosi 34,55 odsto. A osim Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS u prvom polugodištu,Vlada je danas razmotrila Informaciju o realizaciji upisa učenika u deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu. Resorna ministarka, Natalija Trivić, podsjetila je da će Vlada RS u novoj školskoj godini za sve učenike koji upišu prve razrede deficitarnih zanimanja obezbijediti stipendiju od 100 KM i troškove prevoza.

Resorno ministarstvo će potrebna sredstva doznačiti jedinicama lokalne samouprave, koje će realizovati ove isplate, rekla je Trivićeva.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *