Dan MUP-a Srbije: Vježbe ispred Palate Srbija

June 7, 2020, 11:08 am

Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija obeležavaju svoj Dan. Centralna manifestacija održana je na platou ispred Palate Srbija. Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uručio zlatne medalje za hrabrost pripadnicima MUP-a. Nikada nećemo dozvoliti ponižavanje srpskog policajca, poručio je Vučić. Ministar policije i direktor policije uručili su srebrne i bronzane medalje. Prikazane borilačke veštine.

Pripadnici specijalne antiterorističke jedinici izveli su taktičku vežbu u sadejstvu sa helikopterskom jedinicom MUP-a. Prikaz obuhvata izvođenje specijalnih alpinističkih tehnika desantiranja iz helikoptera.

Kroz dogovorenu borbu simulirana je odbrana od udaraca rukom i nogom. Tehnikama samoodbrane demonstrirana je odbrana od padova, pretnje pištoljem, obuhvata, napada nožem i napada opasnim predmetom uz maksimalnu kontrolu lica.

Prikazna je i upotreba službene palice – tehnike vođenja prema licu koje je u zaštitnoj opremi koja se koristi u obuci polaznika.

Polaznici su prikazali karate tehnike – udarci rukom i nogom kao i odbrana od udaraca.

Lomljenjem daske prikazuje se preciznost udarca nogom.

Usledilo je izvođenje džudo tehnika i padovi koji su preduslov bacanja sa akrobatskim elementima, što je takođe izvedeno ispred Palate “Srbija”.

Veštine koje su stekli tokom obuke ispred Palate “Srbija” prikazuju polaznici 23. i 24. klase Centra za osnovnu policijsku obuku.

Polaznici su prikazali borilačke veštine pod nazivom Pištolj-kate, koja predstavlja kombinaciju karate tehnika i stavova za gađanje vatrenim oružjem. To su demonstrirali kroz borbu sa zamišljenim protivnikom.

Dan Ministarstva unutraših poslova Republike Srbije i Dan policije tradicionalno je počeo svečanim sečnjem slavskog kolača u ime obeležavanja slave – Svete Trojice.

Centralna manifestacija počela je minutom ćutanja za žrtve virusa korona, među kojima je bilo i osam policajaca, kao i himnom Srbije.

Oko 400 novih pripadnika policije, polaznika 21. klase Centra za osnovu policijsku obuku predstavljeno na centralnoj manifestaciji.

Ispred Palate “Srbija” izložena su vozila MUP-a, helikopteri, oklopna vozila, policijski motocikli, vatrogasna vozila.

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišli su postrojeni vod policije.

Vučić: Porast uvažavanja građana

Vučić je mladim polaznicima poželeo uspeh u teškom i napornom radu i dodao da će se nastaviti da ulaganjima u opremu, oružje, ali pre svega, u ljude.

“Danas je savršen dan da se proslavi postizanje napretka i boljitka u policiji”, poručio je predsednik Srbije.

Kaže da se snaga policije proširila za skoro 5.000 ljudi, za 700 novih vozila, četiri helikoptera, a da se tri očekuju.

“Uz nove uniforme i opremu, plate su veće za gotovo 40 odsto, tu su novi stambeni projekti za veterane, koji su u toku”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da je od svih promena najprimetiniji porast uvažavanja građana prema pripadnicima MUP-a.

“Takvo poštovanje nije nešto što predsednik ili vlada mogu da kupe ili poklone, već je zasluženo posvećenošću pripadnika policije, boljim rezultatima i većim pozudanjem čitave policije”, rekao je Vučić.

Posebno je zahvalio mladim polaznicima policija što su, kaže, pokazali ogromnu disciplinu i odgovornost tokom krize koja je iznenadila ceo svet, ali ne i njih, i poželeo im mnogo uspeha u teškom radu.

“Vi ste ponajmanje bili iznenađeni i držali ste se hrabro, odgovorno i ozbiljno i time pokazali da zaslužujete policijsku značku i da se bavite jednim od najčasnijih zanimanja koje neka država može da ponudi”, rekao je Vučić.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *