31 godina od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS(VIDEO)

June 2, 2023, 9:00 am

U banjalučkoj kasarni “Kozara” danas je služen parastos i položeni vijenci i cvijeće poginulim i umrlim borcima Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ povodom Dana ova dva korpusa.

Nakon parastosa, koji je služen u spomen-sobi VRS, na spomen-ploču ispred Muzeja Vojske Srpske položeni su vijenci i cvijeće.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS, predstavnici Boračke organizacije Srpske, Boračke organizacije Laktaši, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja “30. divizija Srbobran”, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus činio je okosnicu Vojske Republike Srpske, brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je “Koridor `92”, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus brojao je od 16.000 do 20.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *