3 vrste namirnica koje nutricionisti ne jedu

September 26, 2014, 10:12 am

Pravdamo se da nemamo dovoljno vremena, novca, energije da se bavimo pažljivim izborom namirnica, ali nutricionisti nastavljaju da nas upozoravaju na problematične odluke.

Tako i Kristin Kirkpatrik, redovni saradnik “Hafington posta” upozorava da je šećer visoko adiktivna namirnica i da možemo postati zavisnici, kao od narkotika. Takođe, skreće nam pažnju i na tri vrste namirnica koje je zauvek izbrisala sa svog jelovnika, a savetuje da to učinimo i mi!

HRANA SA REDUKOVANOM KOLIČINOM MASNOĆA ILI POTPUNO OSLOBOĐENA MASTI

“Kad na nekoj namirnici piše da ima izvestan ukus, a nema i adekvatne sastojke, znajte da tu nešto nije u redu. Pokazaću vam kako se to radi na primeru putera od kikirikija. Ako proizvođač napiše da je u pitanju puter s redukovanim masnoćama, to prosto znači da su smanjili količinu kikirikija, ali su ga zamenili šećerom. Svakako, napisaće i da je takav puter manje kaloričan, jer šećer zaista ima manje kalorija od masti. Ali bolje je da smo pojeli originalni proizvod, uneli zdrave monozasićene masnoće iz kikirikija u organizam, dok  s povećanim šećerom u ishrani rizikujemo brže starenje kože a potencijalno čak i dijabetes”, kaže Kristin.

Ukratko: bolje je da jedete prirodne namirnice nego one koje su veštački “osiromašene”.

MESO I MLEČNE PRERAĐEVINE OD ŽIVOTINJA KOJE SU NEZDRAVO HRANJENE

“Već godinama ne jedem crveno meso i piletinu, ali i dalje redovno jedem  ribu, jaja, i neke mlečne prerađevine”, kaže Kristin. Kada kupujem, obavezno proveravam kako su hranjene životinje od kojih dobijamo ovu hranu. Važan je podatak da li je životinja jela kukuruz ili travu. Istraživanje iz 2010. godine otkriva kako životinje koje su se hranile travom nose više omega-3, i vitamina A i E. One takođe imaju i znatno manje masti nego životinje koje su više konzumirale kukuruz. Zato uvek preporučujem da ljudi biraju da unose hranu koju nam daju životinje koje su se hranile u prirodi. Inače, živina sa organskih farmi, na primer, ima znatno manje bakterija otpornih na antibiotike od onih sa konvencionalnih farmi, što je takođe vrlo važno znati pre konzumiranja.”

KAFA SA SPECIJALNIM DODACIMA

“Obožavam da započnem dan šoljicom kafe, a mnoga istraživanja pokazuju da oni koji redovno piju kafu umanjuju rizik od srčanih oboljenja, šloga, dijabetesa i infekcija. Nevolja nastaje dodavanjem nepotrebnih stvari poput mleka koje ima dosta masti, slatkog sirupa… Velika kafa sa mlekom i sličnim slatkim dodacima nosi 300 ili više kalorija, dok obična kafa samo 5 (sa malo mleka ne može preći ni 50). To vam jasno pokazuje da upravo te ‘sitne kalorije’ dovode do prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema. U krajnjoj liniji: uživajte u svojoj kafi, možete joj dodati joj kravlje, sojino ili bademovo mleko, i izbegavajte sirup i šlag.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *