Dvadeset sedam godina od početka operacije “Koridor života” (VIDEO)

June 9, 2019, 2:18 pm

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada najzapadnijih srpskih zemalja i Koridor je bio spas za srpski narod.

Na lokalitetu Ristića Gaj održan je molitveni pomen i položeni su vijenci  na spomenik sa 445 imena poginulih srpskih junaka sa područja Krnjina. Dana, 8. juna 1992. godine krenulo se sa Ristića gaja u istorijsku bitku. Naredbom generala Momira Talića pokrenuta je akcija proboja “Koridora života”,čiji je cilj bio uspostavljanja puta prema Srbiji za prolaz hrane i lijekova. Kako je rekao bivši komandant Operativne grupe Doboj Milivoje Simić srpski borci su na vrijeme krenuli u operaciju “Koridor života” ,jer da se zakasnilo srpski narod na ovom području bi,ističe,bio u velikoj opasnosti. Neprijatelj je tvrdi planirao da Doboj napadne iz tri pravca.

Ristića Gaj je istorijsko mjesto za Republiku Srpsku. Srpska strana dala velike žrtve, zahvaljujući kojima je spriječen stravičan pogrom i nestanak srpskog stanovništva.

Bitka “Koridor života” bila je bitka za spas srpskog naroda.Jedna je od najhumanijih i najvažnijih u srpskoj istoriji . Zahvaljujući njoj omogućeno je spajanje Republike Srpske i njen opstana,rekao je prvi čovjek grada Doboja.

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina je služen parastos i položeni su vijenci povodom 27 godina od početka akcije “Koridor života” i postrojavanja Krnjinske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

(TV K3 – Foto Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *