Stanari: Održano predavanje za poljoprivrednike

February 12, 2019, 1:25 pm

U Stanarima je održana prezentacija za poljoprivredne proizvođače u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Već tradicionalno prije proljetne sjetve, u zimskom periodu organizuju se predavanja kako bi se poljoprivrednici upoznali sa novim sortama kultura i novim tehnologijama posebno u proizvodnji kukuruza.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, područna jedinica Doboj, organizovao je prezentaciju za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Stanari s ciljem boljeg napredovanja u oblasti poljoprivrede, stočarstva i voćarstva.

Predstavljeni su i Hibridi kukuruza sa BC Instituta iz Zagreba, kao i Mikrobiološko đubrivo “Amaks” iz Novog Sada. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Poljoprivrednik“ iz Stanara Mihajlo Gavrić napominje da su odlučili da unesu mikrobiologiju u zemljište radi boljih prinosa.

Proizvodnja kukuruza je najzastupljenija na našim prostorima, iako poljoprivrednici uglavnom siju ovu kulturu za svoje potrebe koji kasnije koriste u stočarskoj proizvodnji, ali i u takvoj vrsti proizvodnje cijena je bitan faktor, da bi sa proizvodom na tržištu imali pristupačnu cijenu i bili konkurentni na tržištu.

Jedna od osnovnih misija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi je upravo kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima i ljudima koji se bave ovom djelatnošću. Poljoprivreda, kao i sve ostalo se jako brzo mijenja, i proizvođačima su potrebna nova saznanja o procesu proizvodnje.

Iz BC Instituta kreću pažnju na biranje hibrida koji su prilagođeni za njihovu namjenu, odniosno za šta se koristi taj hibrid kukuruza.

Novi hibridi koji se nađu na tržištu, moraju biti bolji od svih prethodnih, pa je preporučljivo da se ubacuju u proizvodnju.

U okviru Ministarstva i poljoprivrednog instituta, prošle godine rađena je analiza zemljišta na teritoriji opštine Stanari, a ove godine u planu je izrada pedološke karte na osnovu urađenih analiza, kako bi poljoprivredni proizvođači imali uvid kakva je struktura, odnosno kolika je pH vrijednost zemljišta ili količina humusa.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *