Tači u Parizu smješten iza Putina: Pojedini gosti nezadovoljni rasporedom?

November 11, 2018, 3:50 pm

Raspored sjedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mjesta koje je dobio Hašim Tači – odmah iza ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U prvim redovima su, naime, bili smješteni saveznici iz NATO i EU, a nije se vodilo računa ko se na kojoj strani borio tokom Prvog svjetskog rata.

U prvom redu sjedila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Neke zemlje, poput Rusije, Turske, Irske i još nekih, najavile su, kako “Tanjug” nezvanično javlja u diplomatskim izvorima, mogućnost ulaganja protesta.

“Blic” javlja da su zbog takve situacije, koja je bacila sjenku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja na licu mjesta tražili objašnjenje od Francuza, koji su, kako saznaje taj list, objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu.

Prema saznanjima lista, srpska strana nije razumjela zbog čega je pravljen raspored po abecednom radu.

“Bili smo iznenađeni rasporedom sedenja, nije jasno zašto je abecedni raspored, a ne po zaslugama”, naveo je neimenovani izvor “Blica”.

Predsjednik Srbije istakao je u razgovoru s novinarima tim povodom da nije do abecede, ali i da Srbija neće ulagati prigovor zbog takvog protokola.

Odgovarajući na pitanja novinara, ukazao je da je do njega da se ponaša dostojanstveno, “drži do svoje zemlje, ponosa srpskog naroda i predstavlja na najbolji mogući način zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta, iako ima ponekad knedlu u grlu”.

Raspored sjedenja, kaže, svakako “nije izraz odnosa snaga”.

“Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. PredsedniK Rusije doći će u Beogard, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo”, objasnio je on.

Primjetio je da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

“Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude, iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj….”, rekao je Vučić.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim riječima, nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

“Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju”, kazao je on dodajući da sumja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

“Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putino došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvato ko je taj čovek okrenuo se drugima”, objasnio je Vučić.

“Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se isključite, ja da isključum Srbiju zbog njhovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg anroda i predstavljam ih na najbolji mogući način”, poručio je on.

Kako “Blic” dalje javlja, iznenađena je bila i ruska delegacija, jer se Putin našao u blizini Tačija, a riječ je o zemlji koja ne samo da ne podržava nezavisnost Kosova, već se i otvoreno zalaže za ostvaranje srpskih ciljeva po tom pitanju.

Ruski predsjednik nije, prema saznanjima tog lista, prethodno bio obaviješten o ovakvom razvoju situacije.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *