Najmlađi svjetski lideri

October 20, 2018, 10:06 am

Danas smo svjedoci da u pojedinim državama veoma mladi ljudi dolaze na vlast i da prije svoje 40. godine uspijevaju da izgrade zavidne političke karijere.

Neki od njih su i pripadnici kraljevskih porodica, ali i pored toga zauzimaju vodeću ulogu kada je riječ o položaju njihove države u svijetu. Oni su izuzetno obrazovani, a za kratko vrijeme su uspjeli da se nametnu kao vodeći u svojoj državi.

Emanuel Makron (39)

Ovaj ambiciozni 39-godišnjak uzdrmao je francusku politiku umijećem iskusnog političara. Pobijedio je na izborima za predsjednika Francuske 2017. godine. Tada je odnio pobjedu nad iskusnom političarkom Marin le Pen, koja je zastupala stavove radikalne desnice.

Rođen je u Amiensu 21. decembra 1977. godine. Između 2004. i 2008. radio je u Finansijskom inspektoratu francuskog Ministarstva ekonomije, a 2007. godine je bio zamjenik komesara u Komisiji za poboljšanje francuskih stopa rasta. Do 2016. radio je u francuskom ogranku britanske Rotšild & Co banke, bio član Socijalističke partije te radio kao zamjenik generalnog sekretara Jelisejske palate. Obavljao je i funkciju ministra ekonomije, industrije i digitalnih pitanja, gdje se zalagao za reforme u interesu biznisa. S tog mjesta se povukao 2016. godine, kada je odlučio da se kandiduje za predsjednika na izborima 2017. Za veoma kratko vrijeme nakon pobjede na izborima je uspio da se nametne kao vodeća politička ličnost u EU. Njegov privatni život je uvijek u žiži interesovanja. Njegova žena Brižit Tronje je 24 godine starija od njega i bila mu je nastavnica u srednjoj školi. Upoznali su se kada je imao 15 godina, a počeli su da se zabavljaju kada je napunio 18.

Sebastijan Kurc (32)

Ovaj mladi političar iz Austrije je postao najmlađi lider u Evropi kada je došao na poziciju kancelara krajem 2017. godine. Prije toga je bio ministar spoljnih poslova Austrije i za to vrijeme je uspio da ostavi neizbrisiv trag u diplomatiji. Rođen je 2. avgusta 1986. u Beču, u porodici tehničara i nastavnice.

Iza njega je već duga i zavidna politička karijera. Za državnog sekretara bio je imenovan u 24. godini, i prije nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

Medijska scena podijeljena je između divljenja i ironije prema mladom političaru. Njegova ljepša polovina je dugogodišnja djevojka Suzan Thier (31). Ona se ne pojavljuje često u javnosti, ali par definitivno privlači pažnju gdje god da se pojavi. Većina fotografija na kojima su zajedno snimljeni su zabilježene na zabavama i koncertima. Ona je veoma samouvjerena žena. Par je zajedno već 14 godina, što znači da su počeli da se zabavljaju kada je Sebastijan imao 18 godina.

Kim Jong Un (35)

Prije nego što je odlučeno da će postati vladar, Kim Jong Una su opisivali kao veoma stidljivog dječaka. Rođen je 8. januara 1982. godine, ako je suditi prema zvaničnim podacima.

Međutim, postoje informacije da su podaci o njegovom rođenju izmijenjeni kako bi se poklapali sa 70. godišnjicom od rođenja njegovog dede Kim Il Sunga i 40. godišnjicom od rođenja njegovog oca Kim Jong Ila.

Pohađao je internat u Švajcarskoj. Njegovi školski drugovi su ga opisivali kao tihog i povučenog momka s odličnim smislom za humor. Volio je da igra košarku, a idol mu je bio Majkl Džordan. Gospodin Li, koji je bio tjelohranitelj porodice Kim 11 godina, rekao je da je njegova ličnost bila eksplozivna.

“Kada bi bio ljut, djelovao je bez razmatranja posljedica. Brzo plane. Nije ga briga o tome šta drugi misle. Nije mu žao drugih ljudi. Radi sve što poželi. Vikao je na dame. On je bio takav”, rekao je Li.

Njegov otac je umro 17. decembra 2011. godine od srčanog udara, pa je Kim sa samo 30 godina postao najmlađi lider u istoriji Sjeverne Koreje.

Kada je postao lider ubrzo je počeo da jača svoju moć i da osigurava svoju poziciju. Kult ličnosti koji je uspio da izgradi za veoma kratko vrijeme je izuzetno jak. Gdje god da se pojavi izaziva oduševljenje javnosti, a njegovo stanovništvo ga “voli i poštuje”. Sistem propagande je tamo dominantan i sve je podređeno kako bi se “veliki vođa” i svaki njegov potez prikazali u što boljem svjetlu. Kim Jong Un imao je ove godine dva zapažena susreta i to s liderom Južne Koreje Mun Džae Inom i predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Tada su dogovorene saradnja i denuklearizacija. Njegova ljepša polovina je supruga Ri Sol Ju. Brak ovog para je dogovoren 2008, a vjenčali su se 2009. godine.

Mohamed bin Salman (33)

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman privlači veliku pažnju od kada se prvi put pojavio u javnosti. Njegovo puno ime je Mohamed bin Salman bin Abdulaziz al Saud i rođen je 31. avgusta 1985. godine u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. On je sin sadašnjeg kralja Salmana i njegove treće supruge. U politiku je ušao 2009. godine, kada je postao lični pomoćnik ocu, koji je u to vrijeme bio guverner Rijada. Poslije smrti kralja Abdulaha 2015. godine njegov otac je preuzeo prijesto, a svom sinu je povjerio mjesto ministra odbrane.

Prošle godine je kralj Salman oduzeo mjesto prijestolonasljednika Muhamedu bin Najefu i postavio svog sina za nasljednika.

On je veoma popularan kod mladih u Saudijskoj Arabiji, koji čine čak 70 odsto populacije. Njegovi planovi uključuju da uloži čak 500 milijardi dolara u novi grad i biznis zonu, a prošlog mjeseca je konačno ženama dopušteno da same voze automobile. Ono o čemu je čitav svijet pričao prošle godine jeste i situacija kada je naredio hapšenje na desetine saudijskih prinčeva i političara.

Princ Mohamed je izuzetno bogat čovjek, čak i po standardima kraljevske porodice Saudijske Arabije. Navodno ima čak tri milijarde dolara ličnog bogatstva.

Poznato je da je oženjen svojom rođakom princezom Sarom bint Mašor bin Abdulaziz. Par ima četvoro djece, dva dječaka i dvije djevojčice.

Džigme Khesar Hamgiel Vingčak (38)

Džigme Hamgiel Vangčak je aktuelni, peti kralj Butana. Najmlađi je poglavar države na svijetu i zovu ga “kralj zmajeva”.

Sin je Džigme Singie Vangčucka i njegove treće žene. Postao je kralj 2006. godine, a već se 2011. oženio. O toj svadbi su pisali svi svjetski mediji.

Njegova lijepa supruga je Džetsun Pema, koja ima samo 28 godina. Ona je najmlađa kraljica na svijetu, a postala je i nova kraljevska internet opsesija nakon udaje. Vjerila se za kralja kada je imala samo 21 godinu i time izazvala brojne polemike, budući da je mladi par prekršio protokol i odbacio tradiciju ugovorenih brakova. Vjenčanjem s prelijepom Džetsun kralj je razočarao mnoge obožavateljke. On je, naime, smatran za veoma poželjnog neženju. Kralj Butana je veoma popularan širom svijeta, ali posebno na azijskom kontinentu.

(Telegraf)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *