NDP predlaže ekonomsku politiku koja bi rasteretila privredu (VIDEO)

November 11, 2017, 7:27 pm

NDP će na Skupštini stranke 10. decembra u Banjaluci, između ostalog, usvojiti i Deklaraciju o strateškim ciljevima RS za period 2018. – 2023. godine, koja ima sedam ciljeva koji će opredijeliti politiku ove stranke u perspektivi. Prvi ciljevi se tiču ekonomskog napretka jer u ovoj stranci smatraju da se za navedeni petogodišnji period može obezbijediti rast BDP za pet odsto kao i rast penzija koje mogu da iznose 50 odsto prosječne plate u RS, rekao je lider NDP-a, Dragan Čavić, danas u Banjaluci nakon posebne sjednice Glavnog odbora ove stranke.
Ekonomsku politiku u narednih pet godina treba postaviti tako da ekonomski rast prati rast plata, posebno najniže zagarantovane plate. Neophodno je potpuno restrukturisanje poreskih politika na način da se smanje direktni porezi na uštrb indirektnih poreza, što bi rasteretilo privredu, smatra predsjednik NDP-a, Dragan Čavić. On je mišljenja da bi istovremeno trebalo restrukturisati i stope doprinosa, posebno doprinosa za PIO. Ono što je hitno jeste reforma zakona koji se tiču vladavine prava, posebno kada je u pitanju korupcija i kriminal, kaže Čavić, koji ističe da navedeni period treba iskoristiti i za približavanje EU.
“Vjerujemo da je do keaja 2018. Moguće završiti sve što se tiče upitnika EU i 60 odsto pregovaračkih poglavlja dovesti do kraja. Takođe, smatramo da se pitanje vojih saveza ne mogu vaditi iz konteksta regionalnih snaga. Ako u tom smislu Srbija ne promijeni svoj stav nema potrebe da se u narednih pet godina tim pitanjem bavimo”, ističe Dragan Čavić, predsjednik NDP-a
Sve navedene mjere NDP-a, a koje se tiču ekonomskog napretka Srpske ne podudaraju se za predloženim Prednacrtom budžeta i ekonomske politike za 2018. godinu koji je Vlada usvojila. Ukazao je i da je Vlada RS prekršila Zakon o budžetskom sistemu, jer nije do 15.novembra dostavila Narodnoj skupštini RS Nacrt budžeta za narednu godinu, kako bi on u konačnoj formi bio usvojen narednog mjeseca.
“U ovom trenutku koliko ja čujem Vlada nema namjeru da poštuje zakon o budžetskom sistemu i vrlo je izvjesno da ćemo na nekom posebnoj sjednici odmah imati i prijedlog budžeta i ekonomske politike i zaduženja”, dodaje Čavić.
Sve to nas kaže stavlja u novu situaciju, da Vlada RS primorava NSRS da krši zakone koje je sama donijela što je besmisleno, zaključio je Čavić.

https://www.youtube.com/watch?v=QxO_-Twfb1o
TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *