Novi Grad: Parastos za 6.000 ubijenih Srba u drugom svjetskom ratu

August 2, 2017, 8:34 am
U Novom Gradu danas će biti odata pošta za više od 6.000 srpskih civila iz ove opštine ubijenih tokom Drugog svjetskog rata.
Opštinska Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova saopštila je da se krajem jula i početkom avgusta 1941. godine na području novogradske opštine jedna ustaška jedinica zadržala dvadesetak dana i za to vrijeme počinila pogorm u kojem je ubijeno čak 106 djece svih uzrasta, od tek rođenih do 14 godina.

“Samo u zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu u podrumu jedne kuće poklano je 24 djece. Ogromne žrtve pale se i na podrgmečkom dijelu opštine, posebno na području Maslovara, Јošave i Blagaj Rijeke. Ukupan broj civilnih žrtava u Drugom svjetskom ratu veći je od 6.000”, saopšteno je iz Komisije, koja obilježavanje Dana stradanja civilnog stanovništva u Novom Gradu organizuje u saradnji sa SUBNOR-om i opštinskom Boračkom organizacijom.

Obilježavanje Dana stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu počeće sutra u 11.30 časova kod spomen-obilježja na zajedničoj grobnici u zaseoku Vurune, u Donjem Vodičevu gdje će biti služen parastos i položeni vijenci.

Ovaj datum će, na inicijativu potomaka i porodica stradalih civila, biti obilježen i u Maslovarama, gdje će od 11.00 časova u Hramu Svete velikomučenice Marine biti služen parastos za stradale iz sela Maslovare, Crna Rijeka i Јošava.

Zatim će biti održan pomen kod spomen-kosturnice u Crnoj Rijeci, kao i kod spomen-table na željezničkoj stanici u Blagaj Rijeci.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *