Odgovori na upitnik EK do oktobra

July 31, 2017, 10:27 am

BiH će sve obaveze koje se odnose na popunjavanje Upitnika Evropske komisije završiti do septembra ili oktobra ukoliko ne bude političkih opstrukcija koje su postojale prethodna četiri mjeseca, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

“Da je Vlada Republike Srpske dostavila odgovore na vrijeme, Upitnik BiH bi već prije tri mjeseca bio u Briselu. Izgubili smo četiri mjeseca”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Komentarišući to što Predstavnički dom parlamenta BiH prošle sedmice nije prihvatio izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu, Zvizdić je rekao da su poslanici raspravljali o svemu i svačemu, samo ne o suštini tog izvještaja.

“Nisam čuo nijedan argument u istupima poslanika u vezi sa prezentacijom rada Savjeta ministara BiH za prošlu godinu na bazi brojnih argumenata, vrlo jasnih, mjerljivih i provjerljivih činjenica koje sam predstavio tokom izlaganja”, naveo je Zvizdić.

On je ponovio ocjenu da je prošla godina bila najuspješnija evropska godina BiH, potkrepljujući tu tvrdnju izjavama domaćih i međunarodnih zvaničnika koji se bave tim pitanjima.

Zvizdić tvrdi da je rušenje izvještaja o radu Savjeta ministara BiH djelo neprincipijelne koalicije SNSD-a i SBB-a čiji je cilj “da koči napredak zemlje ka evropskim integracijama”.

“Ta koalicija je djelovala vrlo funkcionalno i koordinisano kada je riječ o rušenju izvještaja o radu Savjeta ministara BiH sa jedne, ali i pokušaja zaštite Nikole Špirića kao šefa komisije sa druge strane”, tvrdi Zvizdić.

On kaže da je siguran da će se svi koji žele dobro BiH i njen evropski put, evropski razvoj, suprotstaviti onima koji se za to zalažu deklarativno i onemogućiti dnevnopolitičke sukobe poput pitanja osporavanja “bosanskog jezika”.

“Ja govorim `bosanskim jezikom`. To je poruka onima koji pokušavaju da ospore `bosanski jezik`, ja upravo pres držim na `bosanskom jeziku`. Svi koji pokušavaju da zabrane `bosanski jezik` to neće uspjeti. To neće uspjeti ni Milorad Dodik, niti bilo koja institucija koja ima takvu vrstu diskriminatorskog odnosa prema ustavnom pravu Bošnjaka u BiH”, poručio je Zvizdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je ministar komunikacija i transporata Ismir Jusko /iz SBB-a BiH/ prisustvovao današnjoj sjednici, Zvizdić je naveo da Jusko nije prisustvovao zato što je on mnogo ranije najavio svoje odusustvo.

Zvizdić je dodao da je sasvim opravdano da Jusko prisustvuje svim narednim sjednicama Savjeta ministara BiH koji u skladu sa Poslovnikom nastavlja raditi u punom kapacitetu.

“Sam stav ministra Juske u odnosu na činjenicu da Klub SBB-a BiH nije glasao za izvještaj o radu Savjeta ministara morate zatražiti od njega”, rekao je Zvizdić.

On je potvrdio da će 2. avgusta u Podgorici prisustvovati samitu Jadranske povelje zajedno sa premijerima zemalja regiona zapadnog Balkana.

“Tema će biti evroatlantske integracije, sa posebnim osvrtom na pitanje bezbjednosti. Očekujem dalju podršku BiH na putu evropskih integracija, ali očekujem i da će ispravno biti vrednovan učinak i rezultati koje smo ostvarili u proteklih 18 mjeseci”, rekao je Zvizdić.

On je podsjetio da nije bilo odlazaka na strana ratišta, te da je broj povratnika iznosio par desetina, a ne par hiljada.

“Borba protiv terorizma ostaje prioritet rada Savjeta ministara BiH jer je to globalni problem. Ostajemo snažno opredijeljeni i posvećeni zajedničkoj evropskoj bezbjednosnoj politici”, poručio je Zvizdić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *