12 razloga zbog kojih odmah treba da pojedete bijeli luk

May 26, 2023, 7:57 am

Jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu nalazi se u skoro svakoj kuhinji. Beli luk nije samo odličan za kuvanje, već je dobar i za zdravlje. Njegova lekovita svojstva su zaista neprocenjiva.

Nekada je beli luk bio čak i prepisivan kao lek – koristio se za lečenje prehlade i gripa, za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. U nastavku otkrijte koja su to još blagotvorna svojstva ove izuzetno zdrave namirnice.

1. Vrlo je hranljiv

Beli luk je posebno bogat vitaminom C, B6 i kalijumom. Pored toga, sadrži i vitamine A, K, folat, i dosta minerala (181 mg na 100 g), gvožđe (1,7 mg), magnezijum (25 mg), fosfor (153 mg), cink 1,2 mg i selen 14,2 mg. Jedan čen belog luka (3 g) ima oko 18,8 kJ (4,5 kalorija), 0,2 g proteina i 1 g ugljenih hidrata.

2. Utiče na nivo šećera u krvi

Beli luk može pomoći dijabetičarima da kontrolišu šećer u krvi (naravno, poštujući i druge preporuke) zbog toga što sadrži mangan – oko 1,67 mg na 100 grama (odrasla osoba dnevno treba da unese 2,5-5,0 mg mangana). Soli mangana imaju hipoglikemijski efekat kod pacijenata sa dijabetesom, odnosno snižavaju količinu šećera u krvi.

3. Sadrži jedinjenja sumpora

Beli luk je posebno bogat izvor organosumpornih sastojaka – oni belom luku daju ukus, aromu i niz lekovitih svojstava. Tokom pripreme belog luka – kada se mahune zgnječe ili iseckaju, kao i kada se žvaću – razlažu se na niz drugih sastojaka koji stupaju u interakciju sa određenim molekulima u telu i imaju jaka biološka dejstva.

4. Smanjuje sintezu holesterola

Beli luk i organsko-sumporni sastojci dobijeni iz njega smanjuju sintezu holesterola u jetri. Niz ovih sastojaka zaustavlja enzim koji je kritičan enzim u formiranju holesterola.

5. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (a samim tim i rizik od srčanog ili moždanog udara)

Istraživanja pokazuju da beli luk i njegovi sastojci pomažu u regulisanju krvnog pritiska. I kao što je već pomenuto – beli luk takođe pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola. U oba slučaja postoje faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.

Sastojci sumpora sadržani u belom luku inhibiraju agregaciju trombocita. Agregacija trombocita je prva faza u stvaranju krvnih ugrušaka, koji mogu začepiti srce i cerebralne arterije i izazvati srčani ili moždani udar.

Beli luk takođe inhibira proliferaciju glatkih mišićnih ćelija u arterijskom zidu – što je izuzetno važno, pošto je umnožavanje i putovanje ovih inače uspavanih ćelija glavni problem kod vaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu.

A tu su i komponente belog luka, koje u eritrocitima mogu da se pretvore u vodonik-sulfid. To je molekul koji deluje kao dilatator krvnih sudova, koji indirektno štiti srce.

6. Ima antiinflamatorno dejstvo

Upala je prirodan odgovor tela na povredu ili infekciju – stoga igra ključnu ulogu u procesu zarastanja i sama po sebi nije opasna. Ipak, hronična upala povećava rizik od mnogih bolesti – uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, reumatoidni artritis i neke vrste raka.

Istraživanja su pokazala da beli luk i njegovi ekstrakti odnosno jedinjenja imaju antiinflamatorni efekat. Inflamatorni enzimi kuvaju organosumpornu komponentu dobijenu iz belog luka. U laboratoriji je utvrđeno da ovi sastojci smanjuju formiranje inflamatornih molekula u makrofagima uključenim u upalu.

7. Brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta

To osiguravaju njegova antimikrobna i prebiotička svojstva. Prebiotici su hranljive materije za zdravu crevnu floru, ali utiču i na probiotike – dobre bakterije. Prebiotici stoga ubrzavaju rast korisnih mikroorganizama i povećavaju aktivnost već prisutnih korisnih bakterija. Beli luk deluje i protiv crevnih parazita, ubrzava apetit i varenje. Takođe deluje protiv napetosti.

8. Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i demencije

Za beli luk se kaže da pomaže u održavanju kognitivnog zdravlja kod starijih osoba, a studije su takođe pokazale da može čak smanjiti rizik od razvoja bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Luisvilu otkrila je da određena jedinjenja belog luka (alil sulfid) pomažu u sprečavanju promena u crevnoj flori u vezi sa starenjem. Takođe je poznato da beli luk inhibira starenje, odnosno inhibira nastanak arteriosklerotskih promena.

9. Deluje protiv bakterija

Antibakterijsko dejstvo belog luka otkrio je Luj Paster 1858. godine, a tokom Prvog i Drugog svetskog rata beli luk je korišćen kao antiseptik za sprečavanje gangrene.

Svi pripadnici roda Allium – crni luk, praziluk, vlašac, ljutika, a posebno beli luk, imaju snažno antimikrobno dejstvo. U laboratorijskom eksperimentu je dokazano da je bakterija H. pilori, koja je jedan od faktora za nastanak raka želuca, osetljiva na ekstrakt svežeg belog luka.

10. Jača imuni sistem

Beli luk ima antivirusna svojstva i može pomoći kod nekih bolesti, kao što je obična prehlada. Takođe, ublažava kašalj i pomaže kod hroničnog bronhitisa.

Studija, u kojoj je 146 učesnika bilo podeljeno u dve grupe – jedna grupa je primala suplemente belog luka jednom dnevno tokom 12 nedelja, druga je primala placebo – pokazala je smanjenje učestalosti prehlade. U prvoj grupi zabeleženo je 24 slučaja prehlade, a u drugoj (placebo grupa) 65. Kraći oporavak je zabeležen i u prvoj grupi.

11. Deluje protiv raka

Sastojci belog luka deluju protiv raka. Oni inhibiraju enzime prve faze, koji su uključene u formiranje metabolita kancerogenog dejstva, pokreću enzime druge faze, koji love i uklanjaju kancerogene metabolite i pokreću prestanak deobe kancerom izmenjenih ćelija, što dovodi do njihovog samouništenja.

12. Moćan je antioksidans

Beli luk sadrži antioksidante, supstance koje štite organizam od štetnih oksidanata, među kojima su najčešći slobodni radikali. Slobodni radikali uništavaju zdrave ćelije. Oni takođe napadaju DNK i pretvaraju zdrave ćelije u kancerogene, a korisni holesterol pretvaraju u štetan.

Zadatak antioksidanata je da neutrališu slobodne radikale i tako održavaju zdravu ravnotežu.

Koliko antioksidanata telo može da proizvede zavisi od genetskog zapisa i uticaja okoline kao što su ishrana i pušenje. Životne promene koje uključuju više zagađenja i lošiju ishranu znače da ste više izloženi slobodnim radikalima. Takođe je utvrđeno da ekstrakt belog luka povećava aktivnost nekih antioksidativnih enzima.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *