10 načina da ubrzate metabolizam i smršate bez dijete

September 3, 2015, 9:16 am

Često se podvrgavamo raznim dijetama, a umjesto da metabolizam hranljivih materija ide glatko i brzo, a svaki obrok sadrži barem 400 kalorija, u ishrani činimo brojne greške na koje ukazuju profesori Univerziteta u Džordžiji Den Benardo i Tami Lakatoš,

  1. Ne jedete dovoljno

Ako želite da smanjite broj kilograma, treba i da povećate fizičku aktivnost kao i da ne unosite previše kalorija. Međutim, ne smijete pretjerati. Kada jedete manje nego što vam je neophodno da bi vam tijelo funkcionisalo normalno (oko 1200 kalorija za žene), dolazi do usporavanja metabolizma. Jedite dovoljno da budete siti, užina između 3 obroka je obavezna (svaki oko 430 kalorija). Na taj način će vaš metabolizam funkcionisati normalno. Ukoliko jedete redovno na 3 ili 4 sata, to će vas održati sitima i spriječiti vas da se prejedete.

  1. Izbjegavate kofein

Kofein je glavni stimulator centralnog nervnog sistema, tako da dnevnim unosom kofeina možete da ubrzate metabolizam od 5 do 8 odsto, odnosno od 98 do 174 kalorija na dan. Prema jednoj japanskoj studiji, jedna šoljica čaja može da ubrza metabolizam i do 12 odsto. Naime, katehin, antioksidant koji se nalazi u čaj povoljno djeluje na ubrzanje metzabolizma.

  1. Unosite “bijele” ugljene hidrate

Povećajte unos vlakana tako što ćete preći na brašno od zrna cijelih žitarica (kao i pastu) i unošenjem voća i povrća. Prema nekim istraživanjima. vlakna mogu da ubrzaju metabolizam i do 30 odsto, a dokazano je da se žene koje  kroz ishranu unose dosta vlakana sporije goje.

  1. Pijete vodu koja je na sobnoj temperaturi.

Njemački istraživači dokazali su da ukoliko pijete 6 hladnih čaša vode dnevno sagorite 50 kalorija dnevno, što je oko 2 kilograma godišnje.

  1. Konzumirate prskano voće i povrće

Najbolji učinak dijete se vidi kod onih ljudi koji jedu hranu organskog porijekla. Kada se toksini koji se nalaze u pesticidima nađu u organizmu, dolazi do usporavanja metabolizma. Takođe, ovi toksini mogu da podstaknu gojenje. Uvijek birajte organsko kada kupujete breskve, jabuke, paprike, celer, nektarine, jagode, trešnje, zelenu salatu, grozđe (iz uvoza) i kruške, jer neorgansko voće i povrće sadrži visok nivo pesticida.

  1. Nemate dovoljno proteina u obroku

Svaki obrok bi trebalo da sadrži proteine kako biste održavali mišićnu masu. Ako jedete meso, neka to bude čisto, posno meso. Ako ne jedete meso, u obrok dodajte 2 kašike orašastih plodova ili 200 grama jogurta. Ove namirnice ubrzavaju metabolizam nakon jela i do 30 odsto.

  1. U vašoj ishrani nema dovoljno gvožđa

Hrana bogata gvožđem dovodi kiseonik tamo gdje je neophodno da se sagori mast. Do menopauze, žene tokom menstrualnog ciklusa gube gvožđe. Zato održavajte nivo gvožđa u granicama normale kako ne biste usporili metabolizam.  Školjke, meso, pasulj, žitarice i spanać spadaju u namirnice najbogatije gvožđem.

  1. U vašoj ishrani nema dovoljno vitamina D

Jedite losos, tunu, škampe, mleko, žitarice i jaja kako biste nadoknadili nedostatak ovog vitamina.

  1. Pijete previše alkoholnih pića

Zaustavite se nakon prvog koktela, jer alkohol usporava metabolizam, pa vaš oragnizam sagorjeva alkohol umjesto masti. Ukoliko popijete dva koktela, proces sagorevanja masti će se usporiti za 73 odsto

  1. Ne unosite dovoljno mliječnih proizvoda

Neka istraživanja pokazuju da nedostatak kalcijuma može da uspori metabolizam. Ukoliko u svoju ishranu uvrstite mlečne proizvode, sprečićete apsorpciju masti iz druge hrane.

 

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *