Zemljotres pokrenuo zemlju u rudniku Dubrave, poginula četiri lica

February 22, 2015, 12:15 pm

Kako saznaju federalni mediji, Adel Šehić, Alem Dedić, Arif Alibašić i Edin Herić poginuli su kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je sinoć pogodio područje Tuzlanskog kantona. Nesreću je preživjela jedna osoba.

Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkopavanje uglja. Prema prvim informacijama, riječ je o osobama koje nelegalno kopaju ugalj.

Oni su u međusmjeni ušli s dva traktora na radilište, gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika Dubrave i s bagera pretovarali ugalj u traktore. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih, pri čemu je zatrpan traktor i bager.

Prema riječima Nurage Duranovića, federalnog rudarskog inspektora, još se nije došlo do tijela nastradalih jer se radi o velikim količinama materijala koji se na njih obrušio – od četiri do pet hiljada kubika.

Ulazak fizičkih lica u sam krater kopa evidentiran je tek odnedavno. Pošto je eksploataciono polje Površinskog kopa Dubrave jako veliko – prostire se na tri opštine – teško ga je fizički štititi, a već godinu dana traje tender za angažovanje agencije za obezbjeđenje koja bi čuvala kop, pojašnjava Duranović.

Od ponoći na mjestu nesreće su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika Kreka, Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona i kantonalni dežurni tužilac.

Pronađena tijela Edina Herića i Alema Dedića

Pronađena su i izvučena tijela dva mladića, Edina Herića i Alema Dedića, koji su ostali zatrpani na Površinskom kopu Dubrave nakon što se sinoć oko 23 sata obrušio ogromni zemljani sloj.

Tijela mladića će biti prebačena u Klinički centar u Tuzli gdje će se nad njima izvršiti obdukcija, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, kazao je za Klix da se još radi na pronalasku i izvlačenju preostale dvojice mladića.

“Na mjestu događaja je velika količina blata ali i zemlje sa kojom je veoma teško raditi. Teško da će se do kraja dana uspjeti doći do preostalih zatrpanih mladića, pa će radovi na njihovom iskopavanju najvjerovatnije biti nastavljeni sutra”, kazao je Šarić.

Ispod zemljanog nanosa još uvijek se nalaze Arif Alibašić i Adel Šehić.

RTRS

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *