Vučić: Problem freske, trobojka ili što je Kosovo Srbija?

January 16, 2017, 8:05 am

„Dobar deo Srba se ljuti što voz nismo progurali do Kosovske Mitrovice, mogli smo to da uradimo, ali bilo bi mrtvih na obe strane“, kaže Vučić.

Osim toga, Vučić je naveo da u Srbiji uvijek važi „gubitnički sindrom – da smo mi uglavnom krivi i tamo gde nema naše krivice“.

„Mi smo krivi jer je voz izgledao tako, da li to neko voli ili ne… Čekajte, ti ljudi su želeli u Unesko kao nezavisna država, valjda su hteli da se diče time.

Smetaju im freske? Ili im smeta crveno-plavo-bela trobojka ili što je Kosovo Srbija? Meni ništa ne smeta“, navodi Vučić.

Takođe, Vučić kaže da u Srbiji „čim počnemo da dišemo, mi bismo da se bijemo sa svima, iako za to nema potrebe, a sa druge strane imamo ovaj pristup – mi Srbi smo krivi“.

„To je običan voz, nije oklopnjača, nije tenk, nije avion, to je običan voz koji je vozio obične putnike i roditelje sa decom.

Uvreda što ima freske iz manastira koji su na Kosovu i Metohiji“, kaže Vučić.

Vučić navodi da je kosovska vlast u tom trenutku poslala jedinicu u čisto srpsku opštinu, da su oni došli u Donje Jarinje, gdje uopšte nema Albanaca.

„Oni zaposedaju železničku stanicu da zaustave voz. Tači i Mustafa izlaze sa njihove sednice i kažu da se voz zaustavi po svaku cenu.

Oni su došli sa dugim cevima“, ističe Vučić. Vučić ističe da je za dolazak kosovske jedinice u srpski dio potrebna dozvola lokalne zajednice i NATO:

„Ne znam da li su imali dozvolu NATO, ali dozvolu Srba nisu“.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara poslije 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raškoj u 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto poslije 20.30 sati.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je Priština potezima koje je juče preduzela, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je kazao i da je odlučio da voz zaustavi kako bi se spriječili sukobi širih razmjera.

b92, nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *