Vlada i Sindikat i dalje bez dogovora o kolektivnom ugovoru (VIDEO)

January 16, 2017, 7:13 pm
Vlada Srpske i sindikati, u novoj godini, ponovo za istim stolom. Odmah nakon praznika, prema dogovoru – nastavljaju pregovore o spornim pitanjima.
Ni nakon ovog sastanka nije poznato kada će biti potpisan Opšti kolektivni ugovor. Sindikalci su još ranije izjavili da je mnogo toga dogovoreno i da bi ovaj dokument uskoro mogao biti potpisan. Podsjećamo da je stari Opšti kolektivni ugovor nakon donošenja novog Zakona o radu dva puta produžavan, a da je Vlada krajem juna prošle godine donijela Odluku koja je zamijenila ovaj dokument i koja važi do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora.

Nakon današnjeg sastanka dogovoreno je da se razgovori nastave i da u narednom periodu budu postavljeni prioriteti kada je u pitanju rješavanje zahtjeva sindikata. Prvi korak je dogovor u vezi sa isplatom dugovanja za prevoz.

– To je trenutno najveći problem koji imaju radnici što se tiče naknada i želimo da na određen način testiramo spremnost jednih i drugih u rješavanju svih pitanja koji su pred nama – rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa.

Naredni sastanak predstavnika Vlade i sindikata budžetskih korisnika zakazan je krajem januara, a do tada će biti napravljen i plan aktivnosti socijalnih partnera za ovu godinu. Predstavnici Vlade nisu stali pred kamere, ali su u saopštenju potvrdili navode sindikalaca.

“Predstavnici Vlade i sindikata dogovorili su da se do kraja januara 2017. godine izvrši analiza svih naknada, sa posebnim fokusom na naknade za prevoz, te da se radi na intenziviranju aktivnosti u vezi sa usaglašavanjem opšteg kolektivnog ugovora”, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Prema ranijim najavama, krajem ove sedmice, trebalo bi da budu nastavljeni razgovori Vlade sa socijalnim partnerima radi donošenja Opšteg kolektivnog ugovora. Razmimoilaženja Sindikata i poslodavaca i dalje su o regresu, toplom obroku i prekovremenom radu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *