Višković u Pekingu sa predsjednikom najveće kineske državne kompanije za energetiku (FOTO)

April 9, 2023, 11:22 am

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u Pekingu sa Songom Haeljangom, predsjednikom najveće kineske državne kompanije za energetiku “China Energy Energineering Group Co. Ltd”. Na sastanku je bilo riječi o projektima koje Kineska državna kompanija za energetiku provodi u Republici Srpskoj, s akcentom na izgradnju HE Dabar, kao i mogućnost saradnje na novim projektima i investicijama.

Predstavnici Kompanije rekli su da će započeti projekti biti završeni u predviđenom roku, ali su istakli zainteresovanost za proširenje saradnje i na drugim projektima, te izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Republikom Srpskom.

Premijer Radovan Višković istakao je da je dosadašnja saradnja na izgradnji HE Dabar, najvažnijem razvojnom projektu za Republiku Srpsku sa “China Energy Energineering Group Co. Ltd”, na visokom nivou, i da će po završetku ovog projekta biti na ponos Republici Srpskoj i Kineskoj državnoj kompaniji za energetiku.

Kompanija “China Energy Energineering Group Co. Ltd”, ima prihod od 240 milijardi juana, preko 100 hiljada zaposlenih, 256 predstavništava u svijetu, te predstavlja jednu od najuticajnijih kompanija u Narodnoj Republici Kini. Osim energetskog sektora njihov okvir poslovanja pokriva razvoj novih tehnologija u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

– Planiramo da iskoristimo naše kapacitete i iskustvo u energetskom sektoru kako bi doprinijeli ekonomskom razvoju Republike Srpske – istakao je Song Haeljang predsjednik kompanije “China Energy Energineering Group Co. Ltd”.

Premijer Višković zahvalio se na srdačnom dočeku predsjedniku Kineske Državne Kompanije za Energetiku “China Energy Energineering Group Co. Ltd” i ostalim članovima upravnog odbora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je istakao da je impresioniran svim što je vidio u prezentaciji ove kompanije, te da je ponosan da ovako izuzetna kompanija radi i posluje u Republici Srpskoj, i to na najvažnijem projektu, izgradnji HE Dabar.

Na sastanku je razgovarano i o mogućim budućim projektima koji bi pomogli razvoj energetske infrastrukture Republike Srpske.

 

Kako je istakao premijer Višković, ulaganja u energetsku infrastrukturu u Republici Srpskoj, bilo kroz ulaganja u nove objekte ili obnovu postojećih su neophodna da bi se obezbijedila energetska sigurnost i povećali izvozni kapaciteti.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *