Večeras dodjela Oskara

February 22, 2015, 12:33 pm

Da li će se njihove prognoze zaista i ostvariti ostaje da se vidi u nedjelju uveče ali ono što se pak može sa sigurnošću reći jeste da je ovogodišnja „berba“ znatno slabija u odnosu na prethodne godine.

Na startnoj liniji u trci za zlatnu statuetu 22. februara biće osam ostvarenja među kojima nema onog što publika najviše voli, a to su blokbasteri. Nema Iščezle, Interstelara, Čuvara galaksije…, samo filmova koji više liče na kandidate nezavisnih produkcija, prenosi Tanjug.

Među finalistima su četiri biografska ostvarenja – Snajperista, Selma, Teorija svega i Igra kodova i četiri fikcije – Čovjek ptica, Odrastanje, Grand Budapest Hotel i Ritam ludila.

Iako Čovjek ptica i Grand Budapest Hotel imaju najviše, po devet nominacija, porodičnoj drami Odrastanje, koja prati sazrijevanje glavnog junaka Mejsona i metamorfoze njegove porodice, daju se najveće šanse da ponese Oskara za najbolji film.

Projekat Ričarda Linklejtera, koji je sniman u razmaku od 12 godina sa istim glumica, svakako predstavlja jedno od najznačajnijih filmskih poduhvata, koje neki kritičari svrstavaju u najvažnija ostvarenja ovog milenijuma.

U kategoriji za najboljeg reditelja nominovani su Ves Anderson (Grand Budapest Hotel), Alehandro Injaritu (Čovjek ptica), Ričard Linklejter (Odrastanje), Benet Miler (Rvanje sa ludilom -Foxcatcher) i Morten Tuldum (Igra kodova).

Uprkos bujnoj, divljoj mašti ispoljenoj u svojim djelima, Anderson i Injaritu, prema mišljenju kritičara, neće osvojiti Oskara već će trofej otići u ruke Linklejtera.

Svi se gotovo slažu da su glavne glumačke nagrade već „rezervisane“ – za Majkla Kitona (Čovjek ptica) u muškoj, i Džulijan Mur (I dalje Alis), u ženskoj kategoriji.

Osim Kitona, Oskaru se još uvijek mogu nadati Stiv Karel (Rvanje sa ludilom), Bredli Kuper (Snajperista), te dvojica odličnih mladih Britanaca, Benedikt Kamberbač za ulogu matematičara Alana Tjuringa (Igra kodova) i Edi Redmejn za ulogu slavnog kosmologa Stivena Hokinga (Teorija svega).

Mnogima se, pak, čini da je među nominovanim trebalo da se nađu i Dejvid Ojelovo (Selma) i Džejk Džilenhol (Nightcrawler).

Pored Murove, za Oskara za najbolju glumicu nadmeću se još četiri izvanredne dame: Marion Kotijar (Dva dana, jedna noć), Felisiti Džons (Teorija svega), Rozamund Pajk (Iščezla) i Ris Viterspun (Divljina).

Nagrada za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu je nešto neizvjesnija.

U prvom slučaju očekuje se da Oskara ponese J.K. Simons za ulogu strogog profesora, gotovo tiranina, u muzičkom filmu Ritam ludila. Planove mu mogu „pomrsiti“ veteran Robert Duval (Sudija), Itan Houk (Odrastanje), Edvard Norton (Čovjek ptica) i možda ponajviše Mark Rufalo (Rvanje sa ludilom).

Kod glumica se prednost daje Patriši Arket (Odrastanje), ali su joj za petama Lora Dern (Divljina), Kira Najtli (Igra kodova), Ema Stoun (Čovjek ptica) i Meril Strip (Začarana šuma), kojoj bi ovo bio četvrti Oskar u karijeri.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *