Utvrđeno od čega je Betoven ogluvio

April 21, 2015, 7:53 am

Uzrok Betovenovog gubitka sluha pripisivan je raznim stvarima, od sifilisa do trovanja, tifusa i slično, ali se radilo o tinitusu (tinnitus) koji se definiše pojavom “zujanja u ušima” koja remeti sluh.

Da je nagluvost kompozitora i pijanista poznatog po devet simfonija, pet koncerata za klavir i 16 gudačkih kvarteta postala hronična, ukazuje činjenica da je na premijeri svoje Devete simfonije morao da se okrene da bi vidio reakciju publike, koja je izvođenje tog djela nagradila burnim aplauzom.

Tim naučnika Univerziteta u Južnoj Kaliforniji vjeruje da ima konkretan odgovor i smatra da je uzrok gen pod nazivom Noks3, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, a koji je ključan u određivanju razvoja sluha.

Taj “neispravan gen”, smatraju stručnjaci, može da objasni probleme sa sluhom sa kojima se suočavaju i drugi muzičari, među kojima su Erik Klepton, Fil Kolins, Ozi Ozborn.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 18.000 ljudi pati od nagluvosti, a u Americi je to jedna od najčešćih bolesti povezanih s poslom, pri čemu su posebno ugroženi pripadnici oružanih snaga.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *