Upotreba “bosanskog jezika” u Srpskoj stalna tačka dnevnog reda SM?

January 17, 2017, 9:43 am

Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH.

O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

Zamjenik predsjedavajućeg SM BiH i ministar spoljne trgovine Mirko Šarović tada je izjavio da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u Savjetu ministara.

Savjet ministara raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da SM nije trebalo, niti je imao osnova da raspravlja o informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu “bosanskog jezika” jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

“Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije – Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima”, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je ombudsman u BiH obavezan da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, prema njegovim riječima, reflektuje na djecu. Pozvao je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

– S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav – zaključio je Mektić, i podsjetio da SM informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi,  Nacrt protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije o sprovođenju člana 13-15 Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Biće riječi i o Nacrtu izmjena Sporazuma između BiH i EU o bezbjednosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija i Nacrtu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje izmjena tog sporazuma, te Nacrtu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu i Nacrtu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje tog sporazuma.

Savjet ministara BiH razmotriće informaciju o pridruživanju BiH odlukama Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere uperiodu nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s prijedlogom za dalje postupanje.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU u periodu od 7. aprila do 14. oktobra 2016. godine i obavezi označavanja propisa oznakom “EI”.

Pred ministrima će se naći Prijedlog programa rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za 2017. godinu i Nacrt godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2017. godinu. Na dnevnom redu je i informacija o stanju u oblasti komunikacija, s prijedlogom mjera.

Sjednica je prethodno bila zakazana za 10. decembar, ali je odgođena zbog gripa, odnosno bolesti pojedinih ministara.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.