U utorak obilježavanje 100 godina od dolaska ruskih emigranata

April 18, 2021, 2:27 pm

U Prnjavoru će u utorak, 20. aprila, biti obilježeno 100 godina od dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, s posebnim akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u ovoj lokalnoj zajedici.

Tim povodom biće održan program u organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru.

Profesor istorije Dario Topić, koji vodi ovaj muzej, rekao je Srni da su februarska i oktobarska revolucija 1917.godine, ali i građanski rat koji je ubrzo uslijedio, uzrokovali odlazak jednog broja Rusa u druge zemlje.

“Taj talas emigracije doveo je na teritoriju Kraljevine SHS, pa i u Prnjavor, mnoge ličnosti koje su uzele aktivno učešće u javnom životu naše opštine”, rekao je Topić.

Među emigrantima bila je i Nina Kovaljeva Sergejevna, koja je bila jedan od najboljih prnjavorskih ljekara.

U Banovskoj bolnici u Prnjavor počela je raditi od 24. aprila 1936. godine, a dvije godine kasnije našla se na funkciji predsjednika Sreskog odbora Crvenog krsta Prnjavor.

Po završetku Drugog svjetskog rata od 1946. do 1949. godine radila je kao sreski ljekar. Umrla je 1952. godine i sahranjena na gradskom groblju u Prnjavoru.

Topić je napomenuo da će, prema programu obilježavanja događaja, u utorak delegacije ruske Ambasade u BiH i opštine Prnjavor položiti cvijeće na grob Nine Kovaljeve.

U Centru za kulturu, istog dana, sa početkom u 14.00 časova biće održan i prigodan program tokom kojeg će se obratiti sekretar Ambasade Rusije u BiH Jurij Mikušev i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Biće prikazan i film “Pogled kroz istoriju” Julije Voinove Žunić, predavanje o uzrocima emigracije i dolasku na prostore Kraljevine SHS, sa posebnim akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u Prnjavoru, održaće profesor Dario Topić.

Osim toga, biće upriličeno i otvaranje izložbe u vidu dvojezičnog rusko-srpskog panoa sa podacima i fotografijama Rusa koji su živjeli u Prnjavoru.

Izložba će u prostorijama Zavičajnog muzeja biti otvorena do 30. aprila.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *