Tonga: Poziv u pomoć sa izolovanih ostrva (FOTO)

January 17, 2022, 5:42 pm

Signal za poziv u pomoć detektovan je na izolovanoj grupi niskih ostrva u arhipelagu Tonga nakon velike podvodne vulkanske erupcije i cunamija koji su se dogodili u subotu, saopštile su UN.

U prvim izvještajima se navodi da nema masovnih žrtava na glavnom ostrvu Togatapu, ali su dvije osobe nestale u glavnom gradu Nukualofa, koji je pretrpio veliku štetu, kao i odmarališta i kuće na plaži sa zapadne strane.

– Ne može se isključiti mogućnost dodatne vulkanske aktivnosti – saopštila je kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Stanovnici su zadobili manje povrede, ali tek treba formalno procijeniti stanje, naročito na spoljnim ostrvima, a komunikacije su i dalje otežane, upozorava se u izvještaju.

Nenaseljeno vulkansko ostrvo Hunga Tonga Hunga Hapai potpuno je nestalo nakon eksplozije, pokazuju satelitski snimci napravljeni 12 časova kasnije.

Ovaj pacifički arhipelag pokriven je pepelom, a oblaci pepela proširili su se do zemalja udaljenih hiljadama kilometara na zapad.

Kancelarija UN navodi da nema kontakta sa grupom ostrva Hapai i da postoji posebna zabrinutost za dva niža ostrva – Fonoi i Mango, sa kojih je i poslat signal za pomoć. Prema podacima vlasti Tonge, na Mangu živi 36 ljudi, a na Fonoiju 69.

 

Stručnjaci navode da je se vulkan tokom erupcije zagrijao na oko 1.000 stepeni Celzijusovih i da je magma potom došla u kontakt sa okeanskom vodom čija je temperatura oko 20 stepeni. To je momentalno izazvalo ogromnu eksploziju.

Zapanjujuća brzina i snaga erupcije sugeriše da je na čitav proces uticala još neka veoma snažna sila, pored susreta magme i vode, navode naučnici.

RTRS (Foto:nbcnews.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *