Stručna konferencija: Neophodne promjene u strukturi i novi Zakon o ustavnom sudu (VIDEO)

August 22, 2020, 1:37 pm

U Banjaluci je danas održana naučno – stručna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Ustavni sud Bosne i Hercegovine razgovor za dogovor“ u organizaciji Udruženja „Centar za lobiranje“. Na konferenciji su učestvovali eminentni stručnjaci koji su predstavili i radove u vezi sa pomenutom temom.

U okviru konferencije „Ustavni sud Bosne i Hercegovine razgovor za dogovor“ razmatrana je osnovna pozicija, kao i stavke koje se odnose na organizaciju, strukturu, izbor i razrješenje sudija, te privremene mjere i donošenje odluka Ustavnog suda BiH, koje prema riječima profesora Mile Dmičića predstavljaju i destabilizirajući element društva. Naglasio je da je vrijeme da iz ustavno sudskog sistema Bosne i Hercegovine odu strani državljani.

Neke od poruka konferencije jesu da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH ili Zakon o zamjeni trojice stranih sudija čime bi se obezbijedio i legalitet i legitimitet države, odnosno puna pozicija ovlaštenja Ustavnog suda zasnovana na odlučivanju u kojem će učestvovati svi oni koji bi podigli autoritet ustavno sudskoj distanci, odnosno da BiH na Evropskom putu ide ka izgradnji moderne pravne države.

Naglasio je da je dosta odluka Ustavnog suda BiH doneseno preglasavanjem, te da zaštita naroda kroz ovu instituciju ne postoji. Dodao je da su neophodne promjene u strukturi, kao i donošenje novog Zakona o ustavnom sudu.

(TV K3)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *