Šta se zapravo dešava sa vašim organizmom kada pijete pivo svaku noć?

February 17, 2024, 10:27 am

Nekim ljudima je u redu s vremena na vrijeme popiti pivo, a postoje čak i istraživanja koja sugerišu da ovo piće ima zdravstvene prednosti.

Međutim, postoje i istraživanja koja sugerišu da treba izbjegavati sva alkoholna pića, čak i u malim količinama. U nastavku pročitajte šta se dešava sa vašim organizmom ako konzumirate pivo svaku noć.

Raste i broj kalorija

Umjereno pijenje trenutno je definirano preporukom ne više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene.

Ako svaki dan pijete pivo, postoji nekoliko stvari koje biste mogli primijetiti, prenosi Livestrong.

Pivo od oko 0,35 dl ima oko 150 kalorija, prema USDA-i. I to ako ste odabrali pivo s nižim volumenskim postotkom alkohola.

Kalorije u alkoholu malo su drugačije od vaših uobičajenih makronutrijenata (ugljikohidrati: četiri kalorije/gram; proteini: četiri kalorije/gram; masnoće: devet kalorija/gram). Alkohol se nalazi tačno u sredini, s oko sedam kalorija po gramu. Kako postotak alkohola u pivu raste, tako raste i broj kalorija.

Rizik za bubrege

Bubrezi čiste vašu krv, radeći poput filtera za vodu na vašoj česmi. Alkohol se mora filtrirati, a previše pijenja može dovesti do rizika od hipertenzije, a to može povećati rizik od bolesti bubrega, prema National Kidney Foundationu.

Pivo je također diuretik, što znači da biste mogli dodatno opteretiti svoje bubrege ako se ne pridržavate preporuka. Održavanje preporuka vjerovatno vas neće dehidrirati, ali možete izgubiti dodatni natrij i kalij (elektrolite) na koje niste računali. Nedostatak elektrolita zbog dehidracije može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti ili umora.

Konzumiranje alkoholnog piva moglo bi narušiti vašu ravnotežu elektrolita, ali to nije slučaj s bezalkoholnim pivom, prema istraživanju iz juna 2016. godine objavljenom u časopisu ‌Nutrients‌.

Dakle, ako razmišljate o preznojavanju i pivo je dio vašeg plana hidratacije, učinite svojim bubrezima uslugu i preskočite ga — osim ako nije bez alkohola.

Štetno za srce

Nema sumnje da obilno pijenje značajno šteti srcu. Izlaže vas riziku od visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, fibrilacije atrija i moždanog udara — i bez sumnje je štetno za vaše srce, prema recenziji iz januara 2020. godine iz časopisa ‌Nutrients‌.

Pijenje umjerenih količina piva nema isti učinak. Pregled zaključuje da je mali unos piva, koji ne prelazi preporučene količine, možda čak i koristan za kardiovaskularni sistem.

Izvor: radiosarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *