Španski naučnici će pokušati dokazati da je Kristofer Kolumbo bio iz Galicije, a ne iz Italije

November 23, 2022, 7:20 am

Španski naučnici otvorili su grobnicu svećenika iz 15. stoljeća i ekshumirali njegove kosti u pokušaju da testiraju teoriju da je Kristofor Kolumbo potjecao iz sjeverozapadne španjolske regije Galicije, a ne iz Republike Genove.

Iako se općenito vjeruje da je Kolumbo rođen u Italiji 1451. godine, neki tvrde da je zapravo rođen u Španiji, bilo u Galiciji, Kataloniji, Valenciji, Mallorci ili Guadalajari,dok drugi tvrde da je zapravo bio Portugalac.

U ponedjeljak je tim konzervatora, arheologa i forenzičkih antropologa koji rade u crkvi San Martín de Sobrán u galicijskom gradu Vilagarcía de Arousa otvorio grobnicu Johana Marinha de Soutomaiora, plemića i arhiđakona koji je možda je bio navigatorov rođak.

DNK će se izdvojiti iz sedam fragmenata kostiju ekshumiranih iz grobnice, a zatim će se usporediti s uzorcima uzetim iz Kolumbovih ostataka i ostataka njegovog brata i njegovog sina. Istraživači su također prikupili uzorke kostiju iz druge crkve u području za koje se smatra da su pokopani drugi mogući rođaci istraživača.

Udruženje Galician Columbus, koja podržava teoriju da je Kolumbo došao iz regije oko ušća Pontevedre, ističe da je prezime Colón (španjolski za Columbus) dobro dokumentirano na tom području. Također se pretpostavlja da je Kolumbo mogao biti galicijski vitez Pedro Álvarez de Soutomaior, poznat i pod nadimkom Pedro Madruga (Petar Ranoranilac).

“Čini se da smo bliže dobivanju DNK Soutomaiora”, rekao je predsjednik udruženja Eduardo Esteban Meruéndano za La Voz de Galicia.

Kolumbo je umro u španskom gradu Valladolidu u Španiji 1506. godine, ali je želio biti pokopan na otoku Hispaniola, koji danas dijele Haiti i Dominikanska Republika. Njegovi posmrtni ostaci tamo su odneseni 1542. godine, premješteni na Kubu 1795. godine, a potom prevezeni u Sevillu 1898. godine kada je Španija izgubila Kubu nakon Špansko-američkog rata.

Iako su uzorci iz Kolumbovih ostataka prikupljeni između 2004. i 2005. godine, istraživači su morali čekati 16 godina na razvoj tehnologije potrebne za pravilnu analizu kako bi se utvrdilo pravo podrijetlo istraživača.

“Nema sumnje s naše strane [o njegovom italijanskom porijeklu], ali možemo pružiti objektivne podatke koji mogu… zatvoriti niz postojećih teorija”, rekao je José Antonio Lorente, vodeći znanstvenik DNK studije na Sveučilištu u Granadi prošle godine., prenosi Guardian.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *