Simić: Medijska scena u FBiH agresivno usmjerena prema Srpskoj

October 31, 2022, 12:23 pm

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić tvrdi da je medijska scena u FBiH totalitaristička, jednoumna i agresivno usmjerena prema Republici Srpskoj, što je demonstrirao i novinar Senad Hadžifejzović u emisiji u kojoj poziva da srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika smijeni neko iz međunarodne zajednice.

– Ukoliko je bilo pozivanja na ubistvo, to je samo po sebi strašno, ali niko ne primjećuje činjenicu da on traži od nekog međunarodnog faktora da se miješa u unutrašnje prilike jedne zemlje – rekao je Simić Srni.

On je ocijenio da je to jednako skandalozno kao i eventualno pozivanje na ubistvo, te da bi u svakoj normalnoj zemlji u kojoj bi voditelj rekao jednu takvu rečenicu nastao skandal i došlo bi do krivičnih prijava.

Simić je dodao da nadležne službe, poput policije i Regulatorne agencije za komunikacije BiH, treba da sprovedu istragu i utvrde da li je došlo do huškanja na ubistvo.

– Postoje vještaci sudske struke koji će utvrditi šta je tačno Hadžifejzović izgovorio – rekao je Simić.

On je konstatovao da je djelovanje Hadžifejzovića posljedica tridesetogodišnjeg ponašanja javnog prostora u FBiH u smislu da se na agresivan način bave Republikom Srpskom.

– Ljudi su se prosto odomaćili u takvom načinu ponašanja i u svemu tome niko ne postavlja pitanje da li je skandaloznije da jedan novinar, koji se zalaže za suverenu državu, poziva da još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH, demokratski izabran, bude smjenjivan od nekoga sa strane – istakao je Simić.

On je naglasio da Udruženje novinara Srpske osuđuje to da jedan predstavnik medija govori o unutrašnjim političkim stvarima u BiH kao da su to pitanja Vašingtona, Brisela, Moskve ili bilo koga drugog.

– Stvari treba rješavati unutar BiH, institucija sistema i zakona – rekao je Simić.

On je zaključio da se novinarska scena u Republici Srpskoj skoro nikako ne bavi FBiH, a i kada se bavi to ne radi na maligan i agresivan način kao što to čini scena u FBiH.

Vlasnik i direktor sarajevske Fejs televizije Senad Hadžifejzović je, tokom razgovora sa gostom u emisiji o tome šta da se radi sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, upitao da li je rješenje da se “smijeni, smiri, ubije?”.

Hadžifejzović se cijeli dan juče nije oglašavao u vezi s tim, da bi tek sinoć objavio saopštenje u kojem optužuje druge ljude, uz montirani video-snimak gdje umjesto “ubiti” kaže “umiriti”, što je objavila i BN televizija, bliska opoziciji u Srpskoj.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *