Sastanak u Mostaru posljednji pokušaj dogovora vladajuće koalicije (VIDEO)

February 26, 2024, 4:15 pm

Izmjene izbornog zakona BiH bit će na dnevnom redu sastanka lidera vladajuće koalicije sutra u Mostaru, potvrdio je u danas predsjednik Naše stranke Edin Forto rekavši kako je i to potrebno riješiti prije nego što Evropski savjet u martu bude odlučivalo o otvaranju pristupnih pregovora. BiH  se može nečemu nadati 21. marta kada se u Briselu odlučuje o pristupnim pregovorima ukoliko sutra bude postignut dobar dogovor koji se može prestaviti EU kao partnerima i ukoliko se to može sprovesti u hitnoj proceduri kroz Savjet minstara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dobro je  da u kontinuitetu postoje razgovori političkih struktura koje čine vlast na nivou BiH, rekao je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac  i istakao  da  je na dijelu partnera iz Federacije BiH da se ohrabre i otrgnu iz zagrljaja zapadnih mentora, koji su prisutni u Sarajevu.  SNSD i koalicioni partneri ponudili  su rješenja za Zakon o sudovima u BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, rekao je Košarac.

Lider Naše stranke Edin Forto rekao je da se nada da će biti postignut dogovor na sutrašnjem sastanku partnera na nivou BiH, na kojem će biti riječi o zakonu o Sudu BiH, zakonu o sprečavanju sukoba interesa i Izbornom zakonu BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara HDZ/ rekao je danas da vjeruje da ima dovoljno vremena za dogovor o reformskim zakonima koje od BiH traži EU za otvaranje pristupnih pregovora.Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *