Sarajevsko-romanijski korpus bastion slobodarskog srpskog naroda (VIDEO)

May 25, 2023, 6:48 pm

U Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježena 31 godina od formiranja Sarajevsko-romanijskog korpusa i Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske.Služen je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske i položeni su vijenci kod Centralnog krsta na Vojničkom groblju.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo 3.500 srpskih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske 22. maja 1992. odine, formiran je Sarajevsko-romanijski korpus kopnene vojske na području gradskih opština, kao i Han Pijeska, Sokoca i Rogatice. Srpska vojska na prostorima Sarajevsko-romanijske regije u vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata očuvala je sve srpske teritorije, koje su kasnije dijelom izgubljene političkim putem u Dejtonu
Prva sarajevska mehanizovana brigada podnijela je veliku žrtvu. U borbama je život izgubilo više od 608 pripadnika ove brigade.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo 3.500 srpskih boraca Sarajevsko-romanijskog korpus U Hramu Svetog Velikomučenika Georgija na Vracama služena je liturgija.Nakon parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske položeni su vijenci kod Centralnog krsta na Vojničkom groblju.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *