Ruski sportisti dobili dozvolu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu

April 16, 2024, 8:46 am

Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoliće kvalifikovanim sportistima sa ruskim i bjeloruskim pasošima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportisti (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportisti (NPA) navodi se na sajtu ITF.

U saopštenju se dodaje da će teniserima iz ovih zemalja biti dozvoljeno da učestvuju na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim takmičenjima u individualnom i neutralnom svojstvu pod uslovom da budu u skladu sa principima MOK AIN i principima Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC), pišu Novosti.

epa11272152 Daniil Medvedev of Russia hits a backhand during his Round of 16 match against Karen Khachanov of Russia at the ATP Monte Carlo Masters tennis tournament in Roquebrune Cap Martin, France, 11 April 2024. EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

– Neutralni sportisti će morati da ispune principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF-a – navodi se u saopštenju.

ITF napominje da će konačne liste tenisera za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Biro MOK-a, koji razmatra prijem „neutralnih“ sportista, mora da utvrdi da li sportisti na ITF listi ispunjavaju kriterijume neutralnosti prije nego što im dozvoli da se takmiče na Olimpijskim igrama.

– Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim takmičenjima i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog ljeta – napominje se u saopštenju.

Izvor: SRPSKAINFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *