Roditelji zabrinuti, nedostaju petovalentne vakcine za bebe

May 31, 2023, 8:30 am

Pojedine zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj trenutno nemaju petovalentne vakcine, koje se daju bebama protiv zaraznih bolesti.

To je “Nezavisne novine” potvrđeno iz Instituta za javno zdravstvo RS, a nakon što smo se ovoj zdravstvenoj ustanovi obratili povodom dopisa zabrinutih roditelja kojima je prije nekoliko dana rečeno da ove vakcine nema.

D.Đ. iz Banjaluke (ime poznato redakciji) kaže da su on i supruga trebali odvesti bebu na redovnu vakcinaciju, ali da im je iz Vakcinalnog centra rečeno da to neće biti moguće, jer je vakcina Pentaksin trenutno nedostupna u njihovoj ustanovi.

“Naručeni smo za vakcinu koju beba prima sa dva mjeseca starosti. Termin za vakcinisanje je bio 31. maj i nakon poziva upućenog prema Vakcionalnom centru rekli da tih vakcina nema i da nazovemo opet u ponedjeljak”, kaže ovaj Banjalučanin.

On dodaje da im je poručeno da se ne zna kada će vakcina biti na stanju.

“Nisu znali da nam kažu tu informaciju. Iz Vakcinalnog centra su nam rekli i da im je to poručeno iz Instituta za javno zdravstvo”, kazao je on.

Podsjetimo, petovalentna vakcina se daje bebama protiv zaraznih bolesti, i to u tri doze, kao primovakcina u drugom, trećem i četvtom mjesecu, a zatim se sa 18 mjeseci provodi revakcinacija.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode za “Nezavisne novine” da je tačno da pojedini domovi zdravlja trenutno nemaju ovu vakcinu, ali da je ona uvezena u BiH i da je trenutno na testiranju.

“Trenutno je na atestu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. U Institutu za javno zdravstvo RS, u ovom momentu, nema na stanju ove vakcine, međutim pojedini domovi zdravlja raspolažu sa određenim količinama vakcina. Vakcina će biti isporučena Institutu čim kontrola bude završena i odmah će biti distribuisana vakcinalnim centrima domova zdravlja prema njihovim porebama”, poručili su iz Instituta.

Dodaju da je riječ o trenutnoj nestašici, te da “ni na koji način neće biti narušen redoslijed u obaveznom kalendaru vakcinacije, niti će zaštita djece biti dovedena u pitanje”.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *