Reakcije na odluke NSRS i miting u Banjaluci: Bošnjaci traže intervencije (VIDEO)

April 19, 2024, 5:10 pm

Dan nakon mitinga “Srpska te zove” održanog na Trgu Krajine u Banjaluci, danas brojne reakcije, pogotovo bošnjačkih političara iz Sarajeva. Tako, na primjer, iz stranke “Narod i pravda” očekuju reakciju institucija, dok iz Memorijalnog centra Potočari prizivaju intervenciju Sjedinjenih Američkih Država. S druge strane, vlast u Srpskoj ponavlja da je skup bio veličanstven, dok opozicija ostaje pri stavu da ne mogu stajati na istoj bini, bez obzira na jednoglasan stav o Srebrenici.

Burne su reakcije na jučerašnji dan u Banjaluci. I na miting “Srpska te zove” i na sjednicu NSRS, koja je usvojila izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Iz stranke “Narod i Pravda” Elmedina Konakovića poručuju da su zaključci koji se tiču Srebrenice “sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu”.

“Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagovati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja” – navode u NiP-u.

Oglasio se i Nermin Nikšić, lider SDP-a i premijer Federacije BiH.

“U Srebrenici se desio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti nijednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti i potpuno je neprihvatljivo da se dozvolilo da se desi u vrijeme vrhunca razvoja demokratskih evropskih država i tzv. evropskih vrijednosti. Nažalost, desio se. Kamo sreće da nije. Da nije bilo genocida danas Srebreničani ne bi svoje očeve, sinove, braću, muževe posjećivali na mezarju u Potočarima” – kaže Nikšić.

 U Memorijalnom centru Srebrenica traže stranu intervenciju. Od Ministarstva finansija SAD zahtjevaju hitne sankcije nakon skupa u Banjoj Luci, kažu, za sve učesnike koji su širili govor mržnje i podsticali na nasilje.

“Potrebno je da se hitno reaguje i utvrde odgovorni za širenje histerije u vezi sa pitanjem usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, te da se na taj način spriječi dalje jačanje netrpeljivosti prema drugom i drugačijem, a posebno prema Bošnjacima-povratnicima na području entiteta RS. Samo tako ćemo osigurati primjenu obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma” – navode u Memorijalnom centru Srebrenica.

Reaguju i iz Republike Srpske. Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da je  da je na sinoćnjem mitingu ” svijet vidio sliku hrabrog i odlučnog srpskog naroda, sliku patriota koji vole Republiku Srpsku i slobodu i koji neće da budu lažno žigosani i etiketirani ogavnom etiketom “genocidaša”.

“Etiketu “genocidnog naroda i genocidne Republike Srpske” žele namjerno i smišljeno da nam stave na čelo samo sa jednim ciljem – da nam ukinu Republiku i nametnu kolektivnu odgovornost za nešto što se nije desilo, i to ne samo nama, već i našim precima i potomcima. To je najveća smišljena uvreda koju su spremni da nam naprave, što je ponižavajuće i neprimjereno za slobodarski srpski narod koji je podnio najveću žrtvu u svim proteklim ratovima, narodu koji je bio najveća žrtva genocida” – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Reagovala je i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, i to na stavove Elmedina Konakovića i Ramu Isaka, koji su, kaže pokušali da minimiziraju broj okupljenih na mitingu “Srpska te zove”.

“Izraz lica kada čitam kako predsjednici kombi stranaka, Konaković i Ramo Isak, pokušavaju da minimiziraju broj okupljenih na jučerašnjem veličanstvenom skupu u Banjaluci. Od njih dvojice, kojima bi bio ozbiljan logistički izazov okupiti trocifren broj ljudi na jednom mjestu, očekivali bismo da barem taj segment ne komentarišu naglas” – kaže Cvijanovićeva.

Reagovala je i opozicija u Srpskoj. Predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da je najavljena rezoluciji o Srebrenici bespotreban dokument zbog čega je SDS podržao izvještaj Nezavisne međunarodne komisije. Objasnjava i zašto ova stranka nije učestvovala na mitingu u Banjaluci.

“Možemo imati isti stav o Republici Srpskoj, ali ne možemo stajati na istoj bini” – poručuje Miličević.

O nedolasku opozicije, odnosno o njegovom odlasku na miting, oglasio se danas i potpredsjednik PDP-a i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

“Mudro je razumjeti sve one koji su imali različita gledišta, ne kritikovati nikoga i tako možemo svi pomalo izaći iz tih okova koje imamo”, rekao je Stanivuković.

Iz banjalučkog SNSD-a poručuju veliko hvala svim stanovnicima Republike Srpske i Srbije koji su juče došli Trg Krajine.

“Јuče su pokazali da se ne brani samo jedan čovjek, a ni 50.000 koliko ih je bilo nego svaki stanovnik Republike Srpske pa i njihovi nerođeni potomci. Nismo genocidan narod i želimo da živimo svoji na svome sa drugim narodima” – ističe Đajić.

Reagovali su i iz ambasade Rusije. Navode da, nakon što su SAD u Savjetu bezbjednosti UN-a svojim vetom blokirale prijem Palestine u UN i da se radi o sramnom potezu Vašingtona, pitaju: “Šta čine Amerikanci da sebi naprave alibi”, istovremeno odgovarajući da podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u Bosni i Hercegovini.

(TV K3)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *