Radmanović upozorio na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH

September 26, 2014, 6:14 pm

Radmanović je rekao da je BiH danas zemlja u razvoju koju karakteriše otvorena i potpuno liberalna ekonomija, sa spoljnotrgovinskim i ekonomskim vezama usmjerenim prema zemljama regiona i EU

“Nažalost, kao zemlja u razvoju, imamo problema sa značajnom nezaposlenošću koja prelazi 25 odsto, velikim spoljnotrgovinskim deficitom, nedostatkom kapitala i značajnih investicija, te nedovoljnom i slabom industrijskom proizvodnjom”, istakao je Radmanović u obraćanju tokom debate 69. zasjedanja Generalne skupštine UN.

On je ukazao da BiH ostaje posvećena ispunjavanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, iako je njihovo izvršenje veoma teško, imajući u vidu okolnosti u kojima se zemlja nalazi poslije rata i ekonomske krize.

Trend ekonomske obnove i oporavka zemlje poslije tragičnog sukoba 1991.-1995. godina, prema riječima Radmanovića, usporen je poslije ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet.

Radmanović je, između ostalog, naglasio da je ukupan ekonomski rast u 2013. godini iznosio jedan odsto, a da je ostvaren rast industrijske proizvodnje po stopi od 6,7 odsto.

“Najveći ekonomski problem predstavlja pad stranih ulaganja, koje su u 2013. godini bile manje za 34 odsto u odnosu na 2012. godinu”, rekao je Radmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je zbog opštih negativnih ekonomskih trendova u zemlji i ekonomijama zemalja u okruženju, kao i događaja izazvanih prirodnim nepogodama i njihovim negativnim posljedicama, registrovano smanjenje prihoda od indirektnih poreza, što značajno ugrožava fiskalnu stabilnost zemlje.

“Previše smo mala zemlja i mali region da bismo mogli sami. Nemamo dovoljno kapitala da bismo izgradili industrijska postrojenja koja će poštovati principe `zelene ekonomije`, niti dovoljno kapitala da bismo prirodne resurse zaštitili i stavili u funkciju održivog razvoja”, naveo je Radmanovića.

Kada je riječ o ekonomskim determinantima održivog razvoja, Radmanović je izrazio uvjerenje da većina malih zemalja dijeli iste stavove i poziciju.

“Sami ne možemo riješiti problem napretka i sprečavanja nastanka `začaranog kruga siromaštva`, koji prijeti da ugrozi naša društva. Upravo zbog toga, moramo se nastaviti držati načela ekonomske solidarnosti i uzajamne ekonomske saradnje i podrške, kao zajedničkog okvira vrijednosti i akcije”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, BiH je opredijeljena za regionalnu saradnju na načelima uzajamnog uvažavanja i zajedničkih interesa.

Podsjetivši da je svijet u ovoj godine obilježio stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, Radmanović kaže da svijet danas više nego ikad treba mir.

“Samo u miru moguće je razvijati se i napredovati. Održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti imperativ je razvoja svake pojedinačne zemlje i svijeta kao cjeline”, dodao je Radmanović.

Zaključujući obraćanje pred Generalnom skupštinom UN, Radmanović je rekao da je dužnost zemalja članica da pronađu adekvatan okvir i sredstva da bi se poboljšala bezbjednosna situacija u svijetu u interesu razvoja i napretka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *