PUT NAS DOVEO: Tomići iz Teslića proizvode 12 likera i tri vrste rakija – 21.04.2024.

April 21, 2024, 4:54 pm

Već 15 godina, Tomići iz Teslića ozbiljno se bave voćarskom proizvodnjom. U širokoj paleti njihovih proizvoda, može se pronaći čak 12 likera, tri vrste rakija, a proizvode, iako više za svoje potrebe i određene količine meda. Specifično je to što njihova „Vrućička kapljica“ dolazi u ručno rađenim drvenim kutijama. Tako se proizvodnji porodice Zvonke Tomića, kojas se bavi prodajom rakija, likera i suvenira, može dodati i oznaka originalnosti. Zaista  imaju mnoge proizvode koje drugi nemaju, a jedan od interesantnijih jeste jeger, za koji je na sajmu u Zenici dobio zlatni čokanj.

Prije 15 godina, kada je krenuo sa voćarskom proizvdnjom, Zvonko je, priča nam, prvo zasadio šljivu, nekih stotinjak stabala. Pokazalo se to kao ispravan pravac, pa su se najviše i opredijelili za zasad šljive.

Prošla godina bila je takva, kakva je bila. Snažne oluje i orkanski udari vjetra, čupali su drveća. Toliki obim štete u vonjćacima od olujnog nevremena, nije zapamćen do tada. I sam je na svojoj koži osjetio posljedice, iako su, kako nam objašnjava, prošlu godinu obilježile i velike padavine.

Gotovo ne prođe nijedan sajam u okruženju, a da se svojim napitcima ne predstave i Tomići. Nerijetko osvajaju i zlatne medalje, a mnoštvo je tu diploma i zahvalnica. Mnoštvo. Sve voćne rakije, ali i likere rade na tradicionalan način. Uvijek vole dodati još poneki, tako su prošle godine po prvi put napravili liker od trninja. Ujedno nam otkriva i tajnu recepture jegera.

A ukupno je kaže, nećete vjerovati 56 trava. Trenutno je, kada je u pitanju njihova proizvodnja, najtraženiji jeger. Proizvode oko 60 litara, ali će vjerovatno ići i na veće količine.

A sve svoj konačan izgleda dobija u ovoj prostoriji. Ovdje Zvonko pravi najfinije suvenire, koje proizvodima daju posebnu notu. Sama ideja je kaže, nekako došla sama od sebe. Danas tako njegovi proizvodi završe kao poklon na raznim proslavama.

Svoje mjesto na imanju Tomića pronašle su i neke su od egzotičnih vrsta,  za ove prostore, neobičajnog i rijetkog voća, poput kivija i godžija. A tu su još i kaki i kavčanska borovnica. Jedno je sigurno, originalnost i kvalitetu proizvoda niko im ne može ukrasti. Iako bi mnogi htjeli. Ponosan je na sve. A najponosniji što je potekao iz ove male kućice, gdje je proveo svoje djetinjstvo.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *