PUT NAS DOVEO: Srna Tina ljubimac porodice Kalinić – 13.11.2022.

November 14, 2022, 12:05 pm

Ljetos je porodica Kalinić iz sela Laminci kod Gradiške dobila kućnog ljubimca. Možda u ovome ne bi bilo ništa neobično da Marija Kalinić pored puta nije pronašla uplašeno lane, koje se krilo u žitu. Da li ga je majka ostavila ili je bio krivolov u pitanju, nikada sa sigurnošću nije mogla znati. Lane je bilo isuviše maleno. Čula je kako nešto pored puta pišti, pronašla ga i jednostavno odlučila da ga donese kući, a malom lanetu tako se osmijehnula sreća.

Napušteno, samo, uplašeno. Bambi, kako ga je u početku zvala bila je prava beba. U Mariji je pronašla sigurnost. Hranila ga je na flašicu i toliko se vezala za ovu umiljatu životinju, da je već više od pola godine član njihove porodice. Kasnije je njena majka Dragica odlučila da se jednostavno zove Tina, i od tada se ova umiljata srna isključivo odaziva na ovo ime. Marija iskreno priznaje da najviše voli nju, a upravo njoj se najviše i obraduje po povratku kući sa posla. Ispričala nam je i kako je izgledao njihov prvi susret.

U prvim danima jeste bilo teško, ali je malo lane preživjelo i svakodnevno se polako navikavalo na novo okruženje. Prvu noć je provela sa njima u kući. Ni govora nije bilo da će ga Marija i Dragica ostaviti da se samo bori u nepoznatom okruženju.

Marija je, priča nam, odmah znala da ne bi smjela da dira lane, jer ga majka neće više prihvatiti. Srne svoje mlade ostavljaju u visokoj travi gdje ih sakriju dok se one odlaze hraniti negdje u blizini. Po svoje lane uvijek se vrate i premjeste ga. Ali s’ obzirom da je ovo lane bilo zaista prilično blizu kućama, Marija se plašila da se srna neće vratiti po njega. Zato je bila odlučna da brine o novom ljubimcu. Tina je sada već odrasla srna koja trčakara po dvorištu, ulazi u kuću, hoda za Marijom i jednostavno je prati u stopu.

Tu u Lamincima, gdje porodica Kalinić živi je pravi mali raj, a divlje životinje su prizor koji su i ranije imali priliku vidjeti. Srne su prije nekoliko godina prošetale okruženjem, ali ipak bile su nedodirljive.

Kalinići pričaju i kako sada ne bi mogli tek tako da se odreknu svog ljubimca, ali kada god Bambi ili Tina bude poželjela da se vrati u prirodu kao svoje prirodno stanište oni će to i dopustiti. Do tada moći će da uživa u pogodnostima svog doma kao i do sada.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *