Proljećne alergije: Koji su simptomi i kako ih liječiti

March 28, 2024, 7:33 am

Ove godine kao i prošle, manje je pacijenata koji se zbog problema izazvanim alergijama obraćaju doktoru.

Proljeće je stiglo sa svojom ljepotom i svježinom, ali sa njim dolazi i sezona alergija koja može donijeti nelagodnosti i poteškoće milionima ljudi širom svijeta. Proljećne alergije, poznate i kao polen alergije, mogu uzrokovati simptome kao što su kihanje, svrab u očima, curenje nosa i otežano disanje, koje mogu značajno ometati svakodnevne aktivnosti.

Uzroci proljećnih alergija

Proljećne alergije su najčešće uzrokovane polenom drveća, trava i korova koji počinju da cvjetaju tokom tog perioda. Kada dođe u kontakt sa osjetljivom osobom, polen može izazvati imunološku reakciju u organizmu koja rezultira simptomima alergije.

Simptomi proljećnih alergija

Simptomi proljećnih alergija mogu varirati od blagih do težih, uključujući:

– Kihanje

– Svrab u očima

– Curenje nosa

– Crvenilo i iritacija očiju

– Otežano disanje

– Osip na koži

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da i ove godine kao i prošle, nije bilo većeg broja pacijenata koji su se žalili na probleme sa alergijom. “Veoma često se radi o pacijentima koji nisu adekvatno liječeni, jer im postojeći simptomi nisu stvarali određene probleme. Nama se javljaju kad su te alergije već uznapredovale. U svakom slučaju, dobro bi bilo da dođu, da se posavjetuju, da bi tako mogli dobiti adekvatno liječenje”, kaže za TOK TV specijalista porodične medicine dr Gordana Marić.

Prevencija proljećnih alergija

Iako potpuno izbjegavanje polena možda nije moguće, postoje koraci koje osobe s alergijama mogu preduzeti kako bi olakšale simptome i smanjile njihovu izloženost alergenima. Neki od savjeta uključuju:

– Održavanje prozora i vrata zatvorenim tokom dana

– Praćenje polinoze i ograničavanje boravka na otvorenom prostoru tokom perioda visoke koncentracije polena

– Redovno čišćenje doma kako bi se uklonili alergeni

– Korišćenje medicinskih tretmana prema preporuci doktora.

Kako razlikovati simptome prehlade i alergije

Razlika između obične prehlade i simptoma proljetne alergije može biti suptilna, ali je važno prepoznati te razlike kako bi se pravilno liječilo i ublažilo stanje. Važno je napomenuti da simptomi proljetne alergije mogu biti slični simptomima prehlade, ali se razlikuju po tome što su alergijske reakcije često izraženije i duže traju.

Ako niste sigurni da li imate prehladu ili alergiju, preporučuje se posjeta doktoru koji će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. U svakom slučaju, važno je brinuti se o svom zdravlju i dobrobiti te pravovremeno reagovati na simptome kako bi se spriječilo pogoršanje stanja.

Proljećne alergije mogu imati značajan uticaj na svakodnevni život osoba koje ih imaju, ali uz pravilnu prevenciju i liječenje, njihovi simptomi mogu biti olakšani. Važno je konsultovati doktora ili alergologa kako bi se postavila pravilna dijagnoza i odabrala najefikasnija terapija za svaku individualnu situaciju. Svi zajedno, uz adekvatnu informisanost i pažljivu brigu o zdravlju, možemo učiniti proljeće ugodnijim i bezbrižnijim za sve.

Izvor: TOK TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *