Pročitajte ko su superbogataši koji nisu poznati

November 26, 2015, 4:21 pm

“Forbes” je objavio listu najbogatijih ljudi u zemljama širom Europe. Neke države nemaju svoje predstavnike, ili nisu dostupne njihove fotografije.

Joan Nikulae, najbogatiji čovjek u Rumunskoj, stekao je bogatstvo zahvaljujući svojim poljoprivrednim preduzećima i tvornicama umjetnog gnojiva. Osuđen je na dvije godine zatvora zato što je navodno podmitio političkog zvaničnika.

Neto vrijednost njegovog bogatstva: 1,15 milijardi dolara.

Libanonac David Nahmad potiče iz porodice uglednih trgovaca umjetnošću i najbogatiji je čovjek u Monaku. Godine 2013. Nahmadovi su prodali Moneov sliku “Palača Kontarini” za 30,8 miliona dolara na “Sodbijevoj” aukciji.

Neto vrijednost njegovog bogatstva: 1,85 milijardi dolara.

Anti Herlin, najbogatiji čovjek u Finskoj, obogatio se na neuobičajen način: prodajom

dizala i pokretnih stepenica. On je praunuk Haralda Herlina, koji je 1920-tih godina kupio tvornicu liftova “Kone”.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 3,6 milijardi dolara.

Poljak Jan Kulčik stekao je bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada je bio jedini u zemlji ovlašten za veleprodaju pojedinih modela njemačkih automobila. Dodatno se obogatio ulažući u telekomunikacije.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 4 milijarde dolara.

Amerigo Amorim je najbogatiji čovjek u Portugalu, za što može zahvaliti svom djedu, koji je osnovao najveću tvornicu pampur na svijetu:

“Kortiseira Amorim”. Ima holding kompanije u Angoli, bivšoj portugalskoj koloniji, kao i širom Europe.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 4,4 milijarde dolara.

Najbogatiji čovjek u Belgiji je Alber Frère, investitor koji se obogatio na čeliku 70-tih godina prošlog vijeka, ali se okušao i u nizu drugih područja. Ima titulu baruna, koju je dobio od kralja.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 4,9 milijardi dolara.

Norvežanin Od Reitan obogatio se tako što je otvorio niz bakalnica i trgovina na malo. Osnovao je lanac supermarketa REMA 1000, najveći u zemlji. Godine 2012. napisao je knjigu, u kojoj sebe zamišlja kao vladara Norveške.

Neto-vrijednost njegovog bogatsva: 5,2 milijarde dolara.

Ernesto Bertaereli iz Švicarske obogatio se pošto je prodao “Serono”, farmaceutsku firmu koju je osnovao njegov djed. Danas njegovim bogatstvom i investicijama uglavnom upravlja firma “Vejpoint kapital”. Njegova supruga Kirsti Bertareli je najbogatija žena u Velikoj Britaniji.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 8,8 milijardi dolara.

Najbogatiji čovjek u Danskoj je Kjeld Kirk Kristiansen, koji za tu činjenicu imao zahvaliti kompaniji “Lego”. On je unuk Olea Kirk Kristiansena, njenog osnivača, a Kjeld je bio njen direktor četvrt vijeka, sve do 2004.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 9,7 milijardi dolara.

John Fredriksen bi bio najbogatiji čovjek u Norveškoj da je ostao živjeti u svojoj rodnoj zemlji. Danas je državljanin Cipra i jedan od najvećih svjetskih naftnih magnata. Stekao je ogromno bogatstvo transportujući naftu u vrijeme Iransko-iračkog rata.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 10,5 milijardi dolara.

Osnivač firme “Red bul” Dietrich Mateschitz najbogatiji je čovjek u Austriji. I danas se u njegovom vlasništvu nalazi gotovo polovica dionica firme. Nemojte previše brinuti, ako imate problema s učenjem. Mateschitz je navodno trebalo deset godina da završi fakultet.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 10,8 milijardi dolara.

Najbogatija osoba u Nizozemskoj je Charlene de Karvali-Heineken, nasljednica pivare “Heineken”. Njezin djed Gerard Adrian Heineken osnovao je tvornicu krajem 19. vijeka, a ona je član upravnog odbora.

Neto-vrijednost njenog bogatstva: 11,6 milijardi dolara.

Gerald Cavendish Grosvenor, vojvoda od Westminstera, najbogatiji je čovjek u Velikoj Britaniji. Kao što se može zaključiti na temelju njegove titule, bogatstvo nije stekao zahvaljujući vlastitom radu, već kao nasljednik porodične imperije zemljoradnika i trgovaca nekretninama.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 12,6 milijardi dolara.

Marija Franka Fišo i Giovanni Ferrero najbogatiji su par u Italiji. Supruga i sin pokojnog Mikela Ferera obogatili su se zahvaljujući tvornici konditorskih proizvoda “Ferrero SpA”.

Neto-vrijednost njihovog bogatstva: 23,4 milijarde dolara.

Šveđanin Stefan Person je najveći dioničar u lancu trgovina odjećom H & M. Firmu je osnovao njegov otac Erling Person, a Stefanov sin Karl-Johan Person je trenutno njen generalni direktor.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 24,5 milijardi dolara.

Georg Schaeffler je najbogatiji čovjek u Njemačkoj. Vlasnik je 80 posto dionica “Grupe Schaeffler”, osnovane davne 1883. godine, kada je razvijen metoda masovne proizvodnje kugličnih ležajeva. Njegova majka Marija-Elizabeth Schaeffler posjeduje 20 posto dionica firme.

Neto-vrijednost njegovog bogatstva: 26,9 milijardi dolara.

Lilian Bettencourt nije samo jedna od rijetkih žena koje vode na listi najbogatijih u svojoj zemlji, već je i najbogatija žena u Evropi. Ona je najveći pojedinačni dioničar kozmetičkog giganta “L'Oreal”, koji je osnovao njezin otac.

Neto-vrijednost njenog bogatstva: 40,1 milijarda dolara.

Amansio Ortega je najbogatija osoba u Španjolskoj, a vodi i na evropskoj listi. Za razliku od mnogih, on nije naslijedio bogatstvo, već je osnovao lanac trgovina odjeće “Zara” 1970-tih godina, pri čemu je u početku prodavao samo košulje.

Neto-vrijednost njegovog bogatsva: 64,5 milijardi dolara.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *