Prnjavor: Župnik Vlado Lukenda zaželio sretan i blagosloven Uskrs svim katolicima (FOTO)

April 3, 2021, 9:17 am

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslaviće sutra Uskrs, najveći hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Prnjavorski župnik, Vlado Lukenda čestitao je svim katolicima veliki praznik uz poruku da ga ove godine zbog pandemije skromnije proslavljaju, ali raskošno u srcima. Dodao je da će službe, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera, sutra biti služene u crkvama u Prnjavoru i Štivoru. Uskršnju poruku vjernicima je poslao i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Župnik u katoličkoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Prnjavoru, monsinjor Vlado Lukenda, je pozvao sve vjernike da najveći hrišćanski praznik Uskrs proslave u krugu najuže porodice, i da je najvažnije da u ovim teškim vremnima, iako smo ograničeni, slavimo Hrista u srcu.

“Već drugu godinu živimo kako nismo prijašnjih godina mogli ni pomisliti. Ipak ove godine situacija je malo drukčija nego prošle godine. Sjećamo se da je prošle godine baš uoči blagdana svetog Josipa to jest 19. marta nastupila potpuna izolacija. Čitav veliki tjedan i uskrsno vrijeme nije bilo vjerskih obreda. Crkve su bile zatvorene. Svatko je mogao “proslaviti” te blagdane u svojim kućama ili pratiti preko medija”, rekao je Lukenda.

Proslava ovogodišenjeg Usksa zbog pnademije, nije vesela i raskošna kao inače, ali zato treba pojačati duhovnu proslavu, ističe Lukenda.

“Apostoli vjeruju i mi vjerujemo. Vjerujemo da je Isus raspet, umro i pokopan ali i uskrsnuo. Njegovo uskrsnuće je temelj naše vjere. Danas slavimo njegovo uskrsnuće i učvršćujemo vjeru u svoje uskrsnuće”, poručio je monsinjor Lukenda.

Uskršnju poruku katoličkim vjernicima uputili su i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i vrhbosanski nadbiskup koađutor Tomo Vukšić. “U ovo doba pandemije uvukao se strah od zaraze i bolesti, kojeg i mediji masovnih komunikacija još više šire”, poručio je Puljić.

Puljić je podsjetio da je u siromašnoj i korumpiranoj zemlji vrlo teško naći radno mjesto, pogotovo ako pojedinac nije član stranke na vlasti. Isusa koji će nam ukloniti strah i unijeti snagu vjere kojom ćemo se nositi sa svim izvorima straha te živjeti nadu”, navode Puljić i Vukšić, uz poruku da se ne da “duhu sekularizma da nam Isusa istjera iz srca, iz naše porodice i iz naše sredine.” U tom duhu vjernicima su čestitali Uskrs, uz želju da bude “ispunjen Isusovim mirom i radošću vjere te svjetlom koje razgoni svaki strah i ulijeva sigurnost i nadu u životu.”

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *