Prnjavor: Za pomoć porodicama prikupljeno ukupno 6.881 KM (FOTO)

January 27, 2019, 12:10 pm

Na sinoć održanoj 26. humanitarnoj Svetosavskoj zabavi u Prnjavoru prikupljeno je  ukupno 6.881,00 KM. Taj novac će ove godine biti uručen kao pomoć socijalno ugroženim porodicama Trivičević iz Babanovaca i Rakić iz Paramija.

U Kolu srpskih sestara, koje je organizator ove dobrotvorne zabave, saopšteno je da je darivanjem tradicionalne svetosavske krofne, u kojoj je dukat sa likom Svetog Save, prikupljeno 3.804,00 KM. Dukat u krofni ove godine pronašao je dugogodišnji donator Radivoje Radivojević, koji je na licu mjesta darovao protiv vrijednost dukata.

Osim ovih sredstava, na ime donacija za pomoć porodicmama Trivičević i Rakić, privrednici sa područja opštine Prnjavor, udruženja i pojedinci su na ime svetosavske krofne uplatili su na račun KSS 1.077,00 KM, a opština Prnjavor je i ove godine donirala 2.000,00 KM.

Na sinoćnoj zabavi pojavili su se i donatori koji će donacijom sanitarnog materijala pomoći opremanje kupatila za porodicu Trivičević, kao i donatori, preduzeće “Tehnoplast” i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, koji će za obe donirati stolariju. Donator dukata za krofnu je firma “Go Pak”, a krofni pekara “Cvijeta”.

– Tročlana porodica Trivičević živi u neuslovnoj kući u kojoj je opremljeno samo prizemlje, krov prokišnjava, a najveći problem predstavlja nedostatak kupatila. U ovoj porodici jedno lice je maloljetno, roditelji imaju zdravstvenih problema, a žive od skromnih primanja i dnevnica – saopšteno je u KSS Prnjavor.

Druga porodica kojoj ćeKolo pomagati ove godine je majka poginulog borca Bosiljka Rakić iz Paramija.

– Majka Bosliljka je u prošlom ratu izgubila sina Radenka, dok joj je drugi sin Milenko ratni vojni invalid.  U ovoj porodici, osim Bosiljke i Milenka koji je teško obolio, još su i njegova supruga i sin, a žive u trošnoj, ruševnoj kući, u dvije prostorije, bez kupatila i vode. Zahtjev za pomoć ovoj porodici stigao je od opštinske Boračke organizacije sa naznakom hitno rješavanje stambenog pitanja – saopšteno je na sinoćnoj zabavi.

Inače, Svetosavska zabava i ove godine otvorena je tradicionalnim prvim plesom. Donator dukata je preduzeće “Go Pak”, a krofni pekara “Cvijeta”.

Obraćajući se prisutnima na zabavi protonamjesnik Duško Drinić podsjetio je da je ova godina posebno značajna za Srpsku pravoslavnu crkvu jer se obilježava 800 godina njene autokefalnost, za koju je zaslužan upravo Sveti Sava.

– Mi kao svetosavska djeca treba da  nastavimo njegovim putem. Na Svetosavskoj akademiji prikazali smo šta je sve Sveti Sava učinio za nas, a večeras imamo humanitarno druženje. Svetim liturgijama ćemo obilježiti dan

posvećen našem svettelju uz nadu da će nam Svetosavlje biti vodilja i u budućnosti – rekao je protonamjesnik Drinić.

Načelnik opštne Darko Tomaš čestitao je Kolu srpskih sestara na humanitarnom radu i  istrajnosti što 26 godina organizuju manifestaciju vrijednu pažnje.

– Vjerujem da će sredstava koja na večerašnjoj zabavi budu prikupljena kao i prethodnih godina biti usmjerena onima kojima su najpotrebnija jer su članice KSS svoj posao uvijek radile na pravi, odgovoran i human način – poručio je Tomaš prisutnima.

Svetosavsku zabavu ovaj put podržali su članovi JU Muzičke škole “Konstantin Babić” Prnjavor. Goste je zabavljao bend “Slatki greh”, čije su angažovanje na ovoj zabavi pomogli takođe donatori Kola, preduzeća “Komerc Mali”, “Mladegs pak”, “Armako” i Automoto društvo Prnjavor.

 

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.