Prnjavor- Prvo ovogodišnje ždrijebe na ergeli “Vučijak” (VIDEO)

December 18, 2017, 5:14 pm

Pred kraj godine, na lipicanersku ergelu „Vučijak“ u Lužanima kod Prnjavora, stiglo je prvo ovogodišnje ždrijebe. Sa ergele kažu kako ih je lijepa vijest donekle iznenadila, ali da se raduju novom grlu. Iz ove lipicanerske farme, ističu da spremni dočekuju zimu, sa velikm zalihama hrane, te u novim uređenim boksovima za smještaj konja.

Zima je period godine kada je najveseliji na svim ergelama, pa tako i na ergeli lipicanera u prnjavorskom naselju Lužani. Pred kraje ove godine, lijepa vijest stigla je sa ove nadaleko pozante lipicanerske ergele, gdje se jedna kobila oždrijebila i tako poveaća broj lipicanera.

Početkom ove kalendarske godine na ergeli kod Prnjavora, organizovana je javna prodaja grla, kako bi se smanjio broj lipcanera, te obezbjedila hrana za sve i kako bi se obezbjedio smještaj svim grlima, kakav priliči jednoj ergeli, istakla je Ljubinka Vasić, radnik na ergeli „Vučijak“.

Veliki broj grla lipicanera, zahtijeva i velike zalihe hrane, što ova ergela sa svojih dvanaest radnika uspijeva da obezbijedi. Najstarija radnica ergele Ljubinka Vasić, ističe i da se vrše i revodni pregledi i da je zdravstveno stanje svih konja dobro.

Godina na izmaku bila je radna na ergeli, posebno na unutrašnjem uređenju objekata.

Ova radnica na ergeli, kaže kako je dolaskom novog direktora ergela malo stala na noge i u dosta je boljem položaju nego ranije

Pored radova na objektima, u toku godine kupljen je novi traktor, kao i presa za presanje sijena, koju je ergeala u prethodnom periodu izanjmljivala,a kupljena je i nova rotaciona kosačica. Sigurno ja da jedna od najvećih ergela lipicanara u  vedrom duhu i sa velikim zalihama hrane ulazi u dane zime, te iščekuju nove prinove.

https://youtu.be/ohqaahv9Y4U?t=1051

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *