Prnjavor- Ovce Dragana Slijepčevića iz Okolice (VIDEO)

August 14, 2017, 8:07 am

Dragan Slijepčević, inače veterinar, iz Okolice kod Prnjavora, bavi se uzgojem ovaca. Trenutno ih ima oko 120 a skoro je bilo i drugo jagnjenje pa ima i oko 40 jaganjaca.

Vetrinarski tehničar po struci, Dragan Slijepčević iz mjesta Okolica nadomak Prnjavora, kaže da se iz ljubavi prema ovom poslu počeo i sam baviti uzgojem ovaca. Svakodnevno se na poslu susreće i radi sa životinjama pa je tako i odlučio da se i sam bavi tim od 2010. godine.

Sa plasmanom Slijepčević problema nema jer mu sve otkupljuje lokalni prerađivač mesnica i prerada mesa Leburić, zadovoljan je saradnjom i cijenom koja kaže varira u zavisnosti od vremenskog perioda i praznika.

Vetrinarska struka dosta mu znači i pomaže u ugoju ovaca i bavljenju ovčarstvom a uglavnom uzgaja ovce rase Vitemberg i nešto Pramenke.

Dodaje da problema sa metiljem nema jer kao veterinar vodi računa o zdravlju životinja i redovno ih vakciniše protiv parazita i bolesti najmanje 4 a nekada i 5 puta godišnje. Kaže da ljudi koji se bave uzgojem ovaca u ovom kraju najviše problema imaju sa psima lutalicama koji učestalo napadaju stoku a naročito ovce te da je bilo slučajeva kod pojedinih domaćina i nekoliko puta da su im psi napadali ovce.

S obzirom na velike temperature koje su dostizale i 40 stepeni suša ove godine pravi znatne probleme poljoprivredi pa tako i stočarima.

Suša je uticala i na pripremu hrane za zimu a Slijepčević obrađuje oko 50 duluma zemlje i sije uglavnom žitarice, a pored toga priprema se i određena količina sijena.

Slijepčević je poručio da je bavljenje ovčarstvom stvar izbore i da svako ko hoće, uz malo truda, može da se bavi ovim poslom.

Okolina Prnjavora spada u poljoprivredni kraj koji ima sve predispozicije za bavljenje raznim granama poljoprivrede i stočarstva.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *