TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Loš prinos lješnjaka uticaće na rast cijena (VIDEO)

Prnjavor: Loš prinos lješnjaka uticaće na rast cijena (VIDEO)

U Prnjavoru se nekoliko poljoprivrednika bavi proizvodnjom lješnika, a među najvećim proizvođačima je Slavko Bek. Lješnik, koji je zasadio na oko 50 duluma, uzgaja se organski. Berba i sakupljanje plodova počela je prije par dana i trajaće cijeli mjesec. Prinos je znatno manji nego prošle godine, što će uticati i na rast cijena ovih orašastih plodova.

Prvu plantažu lješnika Slavko Bek zasadio je prije 7-8 godina. Trenutna površina koja donosi rod je 25 duluma a prije par godina zasadio je još 25 duluma. Područje opštine Prnjavor povoljno je za uzgoj lješnika a poznato je da ova stabla mogu davati plod i narednih 70 godina.

Prije par dana krenula je berba, a rod je dosta manji od prošlogodišnjeg, te se očekuje i veća cijena. Na ovoj plantaži nalazi se 6-7 sorti lješnjaka i gotovo sve sorte su podbacile sa rodom osim istarskog dugog lješnjaka, koji je ostao očuvan jer je specifičan po tome da bude u zatvorenoj čauri i tako zaštićen od spoljnih uticaja. Bek kaže da će umanjen prinos dobro doći da se plantaža očisti a doćiće i do povećanja cijena s obzirom da je proizvodnja lješnjaka u deficitu i nema ga dovoljno na tržištu. On ističe da je potreba ovdašnjih supermarketa od tonu do dvije na mjesečnom nivou a da svi proizvođači sa područja prnjavorske opštine proizvedu oko 10 tona godišnje.

Za kupljenje sa zemlje i čišćenje Bek je nabavio mašinu koja mu olakšava posao. Inače ovakva mašina košta oko 2.500 KM.

Osim prerade i proizvodnje svojih lješnjaka, Bek radi i uslužne djelatnosti po ovom pitanju i sarađuje sa drugim proizvođačima u okruženju.

Što se tiče industrijske proizvodnje i prerade lješnjaka u našem okruženju nema puno preduzeća koja se time bave izuzev konditorske proizvodnje slatkiša.

Bek lješnjak pretvara i u hladno cijeđeno ulje koje se pokazalo izuzetno kod liječenja akni u pubertetu, i kod proširenih vena i kapilara, blagotvoran je za srce i kod problema sa prostatom, a efikasno je i u borbi protiv komaraca. Takođe se koristi i u prehrani. Bek ističe da su od nedavno počeli da proizvode kozmetičku kremu od lješnjaka za njegu kože.

Proizvodnja lješnjaka je organska. Bek ističe da ne koristi nikakva hemijska sredstva već samo biološke preparate i neke preparate koje sami prave a koji su, kako kaže, vrlo efikasni.

TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.