Prnjavor: Dodijeljene nagrade za najljepše ćirilično pismo (FOTO/VIDEO)

February 21, 2024, 2:49 pm

Pismo je sastavni dio čovjekovog života još od davne prošlosti. Tokom vremena svaki narod je svom pismu pridodao unikatan pečat te je, na takav način, nastala i ćirilica, po mnogima najljepše pismo svih vremena. U svrhu afirmacije i promocije ćiriličnog pisma iz školske biblioteke Javne ustanove Gimnazija Prnjavor organizovali su konkurs te i na Međunarodni dan maternjeg jezika uručili nagrade učenicima koji na najkreativniji način ispišu pismo koje je Vuk Karadžić uobličio davne 1811. Prvo mjesto osvojila je Tara Đuraš dok je drugo mjesto pripalo Bojani Stanić.

„Ja ćirilicu koristim svakodnevno i smatram da ćirilicu treba njegovati zbog naše istorije i da je ne treba zaboraviti“ istakla je učenica drugog razreda Gimnazije Prnjavor Tara Đuraš.

„Mene ćirilica ispunjava i koristim ju svakodnevno. Mislim da bi svi učenici, to jeste svi ljudi trebali koristiti ćirilični rukopis“ kaže učenica drugog razreda Poljoprivredne škole Bojana Stanić.

Drugu godinu zaredom kako se konkurs raspisuje u Prnjavoru, a sve veći broj učesnika najbolji je pokazatelj ljubavi i živog interesovanja za pismom našeg naroda. Ovakav odziv ostvaruje svrhu konkursa, odnosno afirmaciju ćiriličnog pisma te i promovisanje kulturnih i jezičkih raznolikosti.

„Ove godine se prijavilo 24 učenika. Moram istaći da su to učenici svih srednjih škola grada Prnjavor. Znači imali smo učenike Javne ustanove Gimnazija Prnjavor, Javne ustanove Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ i Javne ustanove Muzička škola „Konstantin Babić“, istakla je direktor Gimnazije Prnjavor Dajana Ostojić.

„U saradnji sa Narodnom bibliotekom Gradiška, omogućili smo našim nagrađenim učenicima da posjete Gradišku i da učestvuju na dvodnevnoj školi kaligrafije koji organizuju u saradnji sa Dušanom Mišićem iz Beograda“ kaže direktorica.

Svim učesnici konkursa, bez obzira na osvojeno mjesto, uručene su zahvalnice sa simboličnim poklonima te i besplatne članske karte za Narodnu biblioteku Prnjavor, koje je ista i dodijelila.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *