Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

January 6, 2015, 7:27 am

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima, najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Na Badnji dan, rano ujutro, najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca, tako da padne na istok, a badnjak se pali na Badnje veče, uoči Božića, objavljujući radost Hristovog Rođenja.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.

Uoči Božića slamom se posipa pod i domovi se pretvaraju u vitlejemsku pećinu, u kojoj je rođen Isus Hrist, koji je povijen u slamu i kome su se najprije poklonili pastiri. U seoskim kućama slama leži i po tri dana, dok se u gradovima u domove unosi svježanj slame koja se postavlja uz badnjak.

Postoji običaj da se kuće posipaju žitom i niz drugih rituala kojima se daje hrišćanski smisao, jer je Hrist došao da ljude zbliži i nahrani i napoji svojom naukom i ljubavlju. Badnji dan i Badnje veče, 6. januara, slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju julijanski kalendar: Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. Ostale hrišćanske crkve, među kojima i neke pravoslavne, Božić proslavljaju 25. decembra poštujući novo računanje vremena i gregorijanski kalendar.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vjernike da u miru i ljubavi proslave Božić upozorivši da je čovjek danas, više nego ikada, u opasnosti da zamijeni Boga satanom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav telesnom pohotom i nadmenošcu življenja.

“Prizivamo blagoslov Božji na vas, deco naša duhovna, ma gde da ste u svetu, da u miru i ljubavi s Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom `Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi`”, rekao je patrijarh i poželio blagoslovenu novu, 2015. godinu.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije na pravoslavni praznik Rođenja Isusa Hrista – Božić, 7. januara, svetu arhijerejsku liturgiju služiće u ponoć u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Vladika Atanasije danas, na Badnji dan, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služiće svetu arhijerejsku liturgiju, a u 18.00 časova večernje bogosluženje sa nalaganjem badnjaka.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju na Božić u Sabornoj crkvi u Sarajevu. Vladika Grigorije, danas, na Badnji dan služiće svetu arhijerejsku liturgiju u Nevesinju gdje će prisustvovati i nalaganju badnjaka.

Pravoslavni vernici i crkva danas će širom Kosova i Metohije proslaviti Badnji dan, a u pojedinim sredinama sa srpskom većinom tokom božićnih praznika najavljeno je pojačano prisustvo Kosovske policije.

Srbi iz Kosovske Mitrovice u ranim jutarnjim časovima išli su u sječu badnjaka u obližnje šume, a u 16 časova ispred crkve Sv. Dimitrija u ovom gradu biće obavljeno osvećenje i paljenje badnjaka. U manastiru Gračanica večernje bogosluženje na Badnje veče služiće episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *