TV K3

android aplikacija

instaliraj

POTVRĐENO Kina se uključila u bitku protiv Islamske države

Nagađanja o tome da je Kina odlučila da se aktivno uključi u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila su svoju potvrdu kada je u sirijsku luku Tartus, gde se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač aviona.

POTVRĐENO Kina se uključila u bitku protiv Islamske države

Sa još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač aviona predstavlja jezgro kineske borbene ekspedicije koja bi sledećih dana trebalo da počne s borbenim delovanjima protiv Islamske države.

Uz ID s jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama s druge strane, sada se na sirijskom bojištu stvara nova, velika “istočna koalicija”, koja obuhvata Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što bi moglo da poremeti snage i odnose.

Izvesno je da se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji, jer Peking planira i razmeštanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv ID u Siriji.

Kako navode strani mediji, luka Tartus nije slučajno izabrana za bazu kineskom nosaču aviona – u ovom gradu u južnoj Siriji još od sedamdesetih godina nalazi se ruska pomorska baza sa svom potrebnom infrastrukturom za snabdevanje velikih vojnih sistema kakav je nosač aviona.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.