Potpisan sporazum o sniženju cijena usluge rominga

September 29, 2014, 11:34 am

 

Sporazum su potpisali ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim LJajić, ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović i zamjenik ministra za informatičko društvo i administraciju Makedonije Marta Arsovska Tomovska.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Hadžić je istakao da je ovo značajan iskorak i napredak u saradnji zemalja regije i očekuje da će sniženje cijena rominga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji.

On je naveo da su cijene roming usluga u zemljama regije neopravdano visoke, te je prije dvije godine uputio inicijativu da se i BiH uključi u EU roming regulativu.

Hadžić je napomenuo da se ovim sporazumom prilagođava regulacija cijena roaming usluga u zemljama regije evropskoj Uredbi o romingu.

“Kao ministru mi je drago kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od koga će građani pet zemalja regije imati korist, doveli do kraja”, rekao je Hadžić nakon potpisivanja.

Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Na Hadžićevu inicijativu Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je prije dvije godine uputilo zahtjev Evropskoj komisiji za uključivanje BiH u roming regulativu EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *