Porodice žrtava iz Dobrovoljačke i zvaničnici položili cvijeće na mjestu zločina

April 20, 2024, 10:19 am

Učesnici obilježavanja 32 godine od zločina nad vojnicima JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položili su cvijeće i prislužili svijeće za sve stradale na mjestu zločina, uz jake mjere obezbjeđenja.

Trasa kojom su se kretali autobusi iz Istočnog Sarajeva bila je zatvorena za saobraćaj, federalna policija je u velikom broju bila raspoređena uz put, kao i u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Sve je prošlo bez incidenata.

Među učesnicima obilježavanja 32 godine od stradanja vojnika JNA su preživjeli, članovi porodica stradalih, predstavnici institucija Republike Srpske, zvaničnici Srpske u institucijama BiH, grada Istočno Sarajeva i gradskih opština, te predstavnici boračkih kategorija.

Prethodno, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu služen je parastos povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine koje su počinile muslimanske paravojne formacije.

Obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici
FOTO: SRNA

Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i “Zelenih beretki”, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

(Srna – Foto: Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *