Poplašen: Držati se izvornog Dejtonskog sporazuma

November 16, 2022, 9:42 am

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen izjavio je da Republika Srpska nema drugi izlaz nego da se drži izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to njegovog tumačenja prema tekstu, a ne duhu.

Nama bi bilo najbolje da izbrišemo granicu na Drini i da se ujedinimo sa Srbijom i da Srbija dođe do svojih socijalnih osnova koji podrazumijevaju i izlaz na more i jačanje Srbije u svakom pogledu. Udruživanje ili duboko partnerstvo sa Istokom i ravnopravan odnos sa drugim zemljama u svijetu, rekao je Poplašen povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je Dejtonski sporazum ispisan i donesen u periodu apsolutne hegemonije neokolonijalnog tipa američke imperije i njenih zapadnih partnera.

– Danas možemo reći da Rusija više nije polupijana i onemoćala, da se promijenio svjetski kontekst koji je i povoljniji za srpske ambicije opstanka i ravnopravnog života na ovom prostoru – rekao je Poplašen.

On je istakao da opstanak Republike Srpske treba pažljivo gajiti i usaglašavati svoje političke poteze, prije svega sa Beogradom i Moskvom.

(Tekst i foto: Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *