Ime kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara najvjerovatnije 19. decembra (VIDEO)

December 12, 2018, 1:16 pm
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi u srijedu 19. decembra trebalo da bude poznato ime kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara
Na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, Dodik je rekao da su neke političke partije već dostavile svoja mišljenja i prijedloge o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Iduće sedmice biće obnovljene konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a jedan broj stranaka već je pisanim putem dostavio svoj stav o tome”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da za narednu sjednicu članovi Predsjedništva BiH pripreme prijedloge za razrješenja i imenovanja ambasadora.

Dodik je rekao da je predlagao zaključak o izmjeni Poslovnika o radu Predsjedništva da bi bilo regulisano pitanje isticanja zastave, ali da to bošnjački i hrvatski član Predsjedništva nisu prihvatili.

“U Parlamentarnoj skupštini BiH biće pokrenuto pitanje izmjene zakona”, naveo je Dodik i zahvalio bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva što su prihvatili da dekoracija prostorije u kojoj se održavaju sjednice bude izmijenjena u okviru onoga što je bilo traženo juče.

On je dodao da je na sjednici Predsjedništva BiH usvojena zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama, te data preporuka da se ubrza proces evropskih integracija.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara i druge zajedničke institucije koje se bave evropskim pitanjima, pozvani su da, koristeći mehanizam koordinacije, što prije riješe pitanje odgovora na dodatna pitanja za Upitnik Evropske komisije.

Dodik je rekao da je na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva bilo riječi i o migrantima, te da je preporučeno da nadležne institucije ne odobravaju azil migrantima u BiH.

On je naveo da je, prema informaciji Savjeta ministara, u BiH ušlo oko 23.000 migranata i da je znatan broj njih prošao kroz BiH, a da je između 3.500 i 4.000 smješteno na različite lokacije u BiH.

“Predsjedništvo smatra da je neophodno dostaviti detaljniju informaciju da bi Predsjedništvo na jednoj od narednih sjednica moglo razmatrati to pitanje na sveobuhvatan način”, rekao je Dodik.

Navodeći da je pitanje migracija teško pitanje za cijeli region, a time i za BiH, Dodik je istakao da je potrebno poboljšati kapacitete svih institucija koje se bave ovim poslom i spriječiti bilo kakav masovni ulazak migranata u BiH.

“Zaključeno je da se migrantima, bez obzira na njihove zahtjeve, ne izdaje pravo azila, i tako spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme”, izjavio je Dodik.

On je naveo i da je dogovoreno da budu upućeni pozivi predsjednicima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije da posjete BiH.

“Razgovarali smo o nizu sporazuma, a jedan od njih se odnosi na energetsku efikasnost, koji BiH treba da potpiše sa evropskim institucijama i bankama. On se odnosi na to da se postojeći objekti mogu modernizovati i uspostaviti veći stepen energetske bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, odbijeno je traženo pomilovanje za lice koje je učestvovalo u terorističkom aktu.

“Odbijen je memorandum koji je neovlašteno potpisao ambasador u Australiji kako bi omogućio određene benefite za članove porodice”, naveo je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *