Pavić: Potrebna analiza o broju zaposlenih u zdravstvu

February 22, 2015, 12:28 pm

“Potrebna je analiza o broju zaposlenih u zdravstvenom sistemu, jer bez nje ne možemo reći da li treba zabraniti nova zapoljšavanja”, rekao je Pavić, komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o ograničavanju zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama.

On je podsjetio da ovo pitanje nije u nadležnosti lokalnih zajednica nego Republike.

“Bez odgovarajuće analize ne možemo reći da li je odluka štetna ili nije, ali Vlada se obavezala da će uzeti u obzir mišljenje sindikata u zdravstvu, kojih ima više, kao i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a u skladu sa svojim mogućnostima”, rekao je Pavić.

Vlada Republike Srpske krajem prošlog mjeseca usvojila je Informaciju o ograničavanju zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u Republici Srpskoj kojom se ograničava prijem novih radnika, ali i produženje postojećih ugovora o radu za zaposlene na određeno vrijeme, bez prethodnog odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u više navrata ukazivali su na to da mnoge zdravstvene ustanove imaju veći broj zaposlenih od standarda i normativa u ovoj oblasti, što postojeći zdravstveni sistem ne može da finansira.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *